-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Tweelingen worden steeds vroeger geboren

Tweelingen in België en Nederland worden steeds vroeger geboren, maar hebben ook steeds betere overlevingskansen. Dat komt onder meer door betere controlemogelijkheden, waardoor risicozwangerschappen beter worden herkend.

Ingrijpen
Met keizersneden kunnen gynaecologen makkelijk ingrijpen. Kinderartsen zijn ook beter geworden in de opvang van te vroeg geboren kinderen, zo blijkt. De onderzoekers baseerden zich op gegevens van 6.000 Belgische en 15.000 Nederlandse levend geboren tweelingparen uit het Belgische Oost-Vlaamse Meerlingenregister (bijgehouden sinds 1964) en het Nederlandse Tweelingen Register (sinds 1987).

Tien dagen
Sinds 1964 blijkt de gemiddelde zwangerschapsduur van tweelingen tien dagen korter te zijn geworden. Dit en de vaststelling dat het gemiddeld geboortegewicht van tweelingen, die voor de 32ste week geboren zijn, afnam duidt erop dat vroeggeborenen steeds betere overlevingskansen hebben.

Jongere leeftijd
De onderzoekers wijzen er op dat te vroeg geboren kinderen ondanks de verbeterde overlevingskansen nog steeds minder kansen blijven hebben dan kinderen die 'op tijd' geboren worden. Bij tweelingzwangerschappen is de kans op vroeggeboorte duidelijk hoger dan bij eenlingzwangerschappen. "Daarom moeten we blijven stimuleren dat vrouwen op jongere leeftijd zwanger worden, want met het stijgen van de leeftijd neemt de kans op een tweeling toe. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen moet blijven gestreefd worden naar eenlingzwangerschappen", aldus de onderzoekers. (belga/ep)

16/07/10 17u14
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Heb jij overzicht over je financien? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Hoe goed gaan jullie om met geld? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welk type moeder ben jij? Welk type ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Hoe hoog is jouw seksquotint? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe gezond maak jij ruzie? Wat voor schoonmoeder heb jij? Hoe sterk lijkt jouw partner op jouw vader? Hoe gemakkelijk ben jij op te winden? Wat voor minnaar ben jij?
| 1 | 2 | 3 | 4 |