-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Binnenkort: de pil voor mannen zonder bijwerkingen

Mannen kunnen binnen enkele jaren een ongewenste zwangerschap voorkomen met een anticonceptiepil die geen negatieve bijwerkingen heeft, dat beweren de uitvinders althans.

Onderzoekers ontwikkelden een medicijn dat de spermaproductie stopt zonder dat deze schade op lange termijn veroorzaakt aan de mannelijke vruchtbaarheid. De pil werd ontwikkeld door wetenschappers aan de Columbia University in New York, deze voorkomt dat het mannelijke lichaam vitamine A kan gebruiken, wat vitaal is voor de productie van sperma. Het is ook cruciaal voor het zicht, maar de wetenschappers zeggen dat dit niet aangetast zal worden. De gebruiker zou ook meteen weer sperma aanmaken van zodra hij stopt met de pil. De tests op muizen hebben aangetoond dat de pil efficiënt is, zonder negatieve bijwerkingen. Het is nog niet duidelijk hoe vaak het medicicijn genomen zal moeten worden, maar waarschijnlijk wordt dit een keer per dag, net als de conventionele pil voor vrouwen.

Testosteron
Professor Debra Wolgemuth: "We hebben geen bijwerkingen tot nu ontdekt, de muizen in het proefproject paren lustig verder. Het voordeel ten opzichte van andere anticonceptiemiddelen is dat dit niet het geslachtshormoon testosteron treft. Dit staat namelijk in verband met het veranderen van het cholesterolniveau, wat het risico op hartaanvallen en beroerten kan verhogen. Het kan ook je seksdrift treffen en tot gewichtstoename leiden." Professor en onderzoekster Wendy Chung: "Een bijkomend voordeel is dat je de pil oraal kan innemen, waardoor je het niet moet injecteren. Het heeft onmiddelijk een effect op de productie van sperma en een snel herstel is mogelijk wanneer de man terug vruchtbaar wil zijn."

Geen bijwerkingen
In tegenstelling tot voorgaande uitvindingen, bevat de nieuwe pil geen steroïden en zijn er momenteel nog geen bijwerkingen gekend. Het middel is voorlopig enkel nog op muizen getest, wetenschappers hopen studies op lange termijn binnen enkele jaren bij mensen te doen.

Injecties

Al jaren is de zoektocht naar een mannelijk equivalent van de pil aan de gang, met beperkt succes. De meest recente ontwikkelingen zijn injecties, velen bevatten steroïden die schadelijke bijwerkingen hebben, waaronder hartziekten en impotentie. Experts geloven dat een mannelijke versie van de pil koppels meer keuze geeft en de verantwoordelijkheid van voorbehoedsmiddelen eerder bij de man dan bij de vrouw legt. Een andere anticonceptiemethode voor mannen houdt een maandelijkse injectie van testosteron in, wat tijdelijk de productie van sperma blokkeert. Een derde van de mannen die deelnam aan het proefproject met de injectie stopte hier voortijdig mee, waarschijnlijk door rompslomp van de maandelijkse injectie. (ep)

06/06/11 11u03
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Heb jij overzicht over je financien? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Hoe goed gaan jullie om met geld? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welk type moeder ben jij? Welk type ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Hoe hoog is jouw seksquotint? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe gezond maak jij ruzie? Wat voor schoonmoeder heb jij? Hoe sterk lijkt jouw partner op jouw vader? Hoe gemakkelijk ben jij op te winden? Wat voor minnaar ben jij?
| 1 | 2 | 3 | 4 |