-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Waarom seks voor het slapengaan je relatie verbetert

In slaap vallen na een vrijpartij doet je partner verlangen naar intimiteit en meer tijd om emotionele band te scheppen, dat ontdekten onderzoekers.

Ongeveer 450 seksueel actieve heteroseksuele studenten namen deel aan het onderzoek. Daaruit blijkt dat de partners die het langst wakker bleven na de seks zeiden dat ze wilden dat dit minder vaak gebeurde en ze uitten een groter verlangen naar meer intimiteit en communicatie. Sommigen vallen na enkele minuten in slaap, anderen na een uur.

Niet verrassend is het resultaat dat mannen de neiging hebben eerst in te dommelen, maar zelfs wanneer de vrouw eerst in dromenland is, wilde de partner meer intimiteit.

Uitdagingen

"Hoewel seks op zich uitgebreid bestudeerd werd in de evolutionaire psychologie, kreeg de periode na de vrijpartij heel wat minder aandacht. De uitdagingen van een seksuele relatie eindigen niet enkel met de daad zelf", aldus Daniel Kruger van de University van Michigan. "Het is opmerkelijk is dat mannen ook dezelfde wensen hebben. Zij geven ook om hun relatie en zijn niet alleen met seks bezig." De wetenschappers hadden verwacht dat dames meer belang zouden hechten aan intimiteit na seks omdat ze meer investeren in hun nageslacht, waardoor ze meer bezig zijn met de band met hun partner. Samen slapen na een vrijpartij zou een vrouwelijke strategie kunnen zijn om overspel door haar partner te voorkomen. Eerst in slaap vallen zou een manier van een man kunnen zijn om een gesprek over verbintenis te vermijden.

Oxytocine
"De tijd dat een koppel samen spendeert na de seks is de ideale periode om intimiteit te creëren en een diepzinnig gesprek te voeren", aldus Daniel Kruger. "Het niveau van oxytocine en de hormonen die in verband staan met een liefhebbende relatie zijn dan hoog. Dit fenomeen zou een gevolg van de evolutie kunnen zijn, aangezien in geval van een zwangerschap de vrouw dan een intieme band met een seksuele partner wil smeden. Na de seks knuffelen kan een belangrijke manier zijn om deze verbintenis te verzekeren." (ep)

16/06/11 10u02
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Heb jij overzicht over je financien? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Hoe goed gaan jullie om met geld? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welk type moeder ben jij? Welk type ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Hoe hoog is jouw seksquotint? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe gezond maak jij ruzie? Wat voor schoonmoeder heb jij? Hoe sterk lijkt jouw partner op jouw vader? Hoe gemakkelijk ben jij op te winden? Wat voor minnaar ben jij?
| 1 | 2 | 3 | 4 |