-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Iedereen kent het: giftige vriend die slecht voor je is

84 procent van de vrouwen kreeg al te maken met zogenaamde giftige vrienden, die erg egocentrisch, emotioneel vermoeiend, kritisch of achterbaks zijn. Dat blijkt uit Britse cijfers.

Ook drie kwart van de mannen had al zo'n vriendschap. 65 procent van de 18.000 ondervraagde vrouwen en 4.000 mannen klaagde over een egocentrische vriend, 59 procent klaagde over een emotionele vampier in de vriendenkring, die alle energie uit hen zoog. De helft had een erg kritische vriend, 45 procent meldde achterbaks gedrag en scherpe opmerkingen. 37 procent gaf ook toe onbetrouwbare vrienden niet te kunnen verdragen. 

Breuk

Een derde gaf toe dat ze een vriendschap zouden beëindigen met iemand die niet betrouwbaar was. 83 procent beweert dit ooit al te lang hebben volgehouden, omdat het idee van een breuk te zwaar was. 37 procent blokkeerde de mensen die ze niet langer leuk vonden op Facebook, 53 procent besloot vrienden die ze regelmatig zagen nog slechts af en toe te zien.

Voordelen

Professor in de psychiatrie Irene Levine: "Verschillende studies toonden aan dat nauwe vriendschappen stress beperken, het risico op een depressie verlagen, je gezondheid verbeteren en je zelfs kunnen helpen langer te leven. We krijgen niet alleen advies en hulp van vrienden, maar de voordelen van steun en begrip zijn onmeetbaar."

Professor Gail Saltz: "De reden waarom het moeilijk is om een slechte vriend te dumpen, is hetzelfde als waarom mensen een slechte relatie blijven onderhouden. Je kunt je schuldig voelen, of kun je ervan overtuigd zijn dat je dat je die persoon nodig hebt, dat je een slecht mens zou zijn moest je weglopen van de situatie." (ep)

De top vijf van eigenschappen van giftige vrienden:
1. Egocentrisch
2. Emotionele vampier
3. Te kritisch
4. Achterbaks
5. Onbetrouwbaar
23/08/11 11u42
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Heb jij overzicht over je financien? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Hoe goed gaan jullie om met geld? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welk type moeder ben jij? Welk type ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Hoe hoog is jouw seksquotint? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe gezond maak jij ruzie? Wat voor schoonmoeder heb jij? Hoe sterk lijkt jouw partner op jouw vader? Hoe gemakkelijk ben jij op te winden? Wat voor minnaar ben jij?
| 1 | 2 | 3 | 4 |