-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

98 op de schaal van 'bitchy': waarom vrouwen sexy leeftijdsgenoten afkeuren

Een 'nieuwe' studie over de competitiedrang onder vrouwen suggereert dat een vrouw doorheen de evolutie natuurlijk geprogrammeerd zou zijn om zich 'bitchy' te gedragen ten opzichte van andere vrouwen die te koop lopen met hun uiterlijk, zeker als ze binnen dezelfde generatie vallen.

Psychologen van twee Canadese universiteiten gingen na hoe groepen van hetereoseksuele vrouwen reageerden op andere vrouwen die ofwel conservatief, ofwel sexy gekleed liepen.

Oordeel
Hiervoor werden willekeurig  jonge vrouwen gekozen tussen 19 en 23 jaar oud. Maar liefst 98 procent van hen veroordeelden de sexy geklede dames, de ene al gemener dan de andere. Onder sexy verstonden de onderzoekers een korte rok, hoge botten en een topje met een diepe decolleté. Bij dames met een lange broek en een doodnormaal T-shirt transformeerden de proefkonijnen niet naar bitchen, of toch opvallend minder.

Bitchy scale
De reacties van de vrouwen werden gefilmd en achteraf bestudeerd en geanalyseerd door een jury van 13 vrouwen. De reacties van de dames werden op een 'bitchy scale' geplaatst en waren volgens co-auteur Tracy Vaillancourt zo voor de hand liggend.

Om een idee te geven van de reacties, zal ik er hier enkele meegeven: "Oh, haar borsten gaan er elk moment uitbarsten" of "Ja, die is gekleed om haar professor te bespringen". Wanneer de sexy geklede vrouw de kamer binnen kwam werd ze van kop tot teen bekeken en van zodra ze de ruimte opnieuw verliet, begonnen de dames zo goed als allemaal hysterisch te lachen.

Verklaring?
Tracy stelt dat evolutie hiervan de oorzaak is: "Vrouwen kunnen niemand uitstaan die de melk als het ware gratis weggeeft of anders: die seks uitstraalt en het zo spontaan beschikbaar maakt. Dergelijke vrouwen bedreigen de machtspositie van de groep. Daarom zou het een strategie zijn om diegene te straffen die de conventie of stilgezwegen regel verbreekt."

Ze gaat verder: "Hoewel we leven in een moderne context, reageren we nog steeds met een oud brein. We hebben een instinctief reactiepatroon op mensen die sociale conventies aan hun laars lappen, zeker als het de groep zou kunnen bedreigen."

De resultaten kwamen dan ook helemaal overeen met de voorspellingen van de onderzoekers: "Vrouwen zijn opvallend intolerant tegenover aantrekkelijke, sexy leeftijdsgenoten". (Wauw, daar heb je geen glazen bol voor nodig en laat ons eerlijk, eigenlijk ook geen onderzoek, want wie weet dat nu niet? Jammer dat we de opnames niet ter beschikking hebben, want humor was het wel geweest.)

Tracy Vaillancourt gaat echter nog een stapje verder door te zeggen dat het eigenlijk vrouwen zijn die de seksualiteit van andere vrouwen onderdrukken... (lf)
24/11/11 11u10
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Heb jij overzicht over je financien? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Hoe goed gaan jullie om met geld? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welk type moeder ben jij? Welk type ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Hoe hoog is jouw seksquotint? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe gezond maak jij ruzie? Wat voor schoonmoeder heb jij? Hoe sterk lijkt jouw partner op jouw vader? Hoe gemakkelijk ben jij op te winden? Wat voor minnaar ben jij?
| 1 | 2 | 3 | 4 |