-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Waarom shoppen je ongelukkig en onpopulair maakt

© Thinkstock.

Vrouwenweetjes Stel dat je wat geld over hebt, ga je dan het liefst shoppen of kies je voor een avondje uit? Je antwoord op deze vraag zou wel eens bepalend kunnen zijn voor je geluk én voor de manier waarop anderen je zien. Dat blijkt althans uit een nieuwe studie.

Wetenschappers stelden namelijk vast dat mensen die veel materiële goederen kopen (kleren, accessories, gadgets), over het algemeen minder gelukkig zijn. Bovendien zijn ze ook minder populair dan mensen die hun geld uitgeven aan 'ervaringen', zoals reizen, een restaurantbezoek of avondje naar de cinema.

Socialer
Nochtans geloven veel mensen dat bezittingen hun leven zullen verbeteren, maar volgens psychologisch onderzoek van de San Francisco State University blijkt net het tegenovergestelde. Zij ondervroegen daarvoor 10.000 mensen over hun persoonlijkheid en koopgedrag.

De proefpersonen die hun geld besteedden aan reizen, eten en andere culturele activiteiten, bleken beter te zijn in de sociale omgang en legden makkelijker nieuwe contacten. Bovendien voelden ze zich ook gewoon beter in hun vel dan degene die hun geld spenderen aan nieuwe schoenen.

Risico
Maar hoe komt dat nu? "Omdat de liefhebbers van 'ervaringen' mensen zijn die risico's durven te nemen", zegt studieleider Ryan Howell. "Je neemt een groter risico met een bezoek aan een nieuw restaurant of een onbekende film dan aan nieuwe schoenen. Je kan een reis of een etentje niet terugbrengen naar de winkel, zoals dat wel gaat bij kleren", legt hij uit.

Een andere verklaring is dat de ervaringen je het gevoel geven dat je leeft, zowel op het moment zelf als erna. Terwijl een nieuwe rok je maar eventjes gelukkig maakt, kan je jaren later nog genieten van herinneringen aan mooie momenten. Als je de volgende keer kan kiezen tussen shoppen en een andere uitstap, denk je dus beter twee keer na...

(Door: Lien Buyck)
06/04/12 12u31
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Heb jij overzicht over je financien? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Hoe goed gaan jullie om met geld? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welk type moeder ben jij? Welk type ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Hoe hoog is jouw seksquotint? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe gezond maak jij ruzie? Wat voor schoonmoeder heb jij? Hoe sterk lijkt jouw partner op jouw vader? Hoe gemakkelijk ben jij op te winden? Wat voor minnaar ben jij?
| 1 | 2 | 3 | 4 |