-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Heteromannen hebben schrik van... aai van andere man

Heteroseksuele mannen ervaren een streling of aai door een andere man als beangstigend. Dat blijkt uit een Nederlandse studie.

Bij het onderzoek werd gekeken naar de hersenactiviteit van heteroseksuele mannelijke proefpersonen die in twee verschillende situaties sensueel over hun been werden gestreeld. In de ene situatie zagen de mannen een filmpje van een aantrekkelijke vrouw die zich vooroverboog om hen te strelen. In de tweede situatie zagen ze een 'mannelijke' man die hetzelfde deed. De deelnemers aan het onderzoek wisten niet dat het in werkelijkheid steeds de vrouw was die hen streelde.

Andere persoon
"Volgens de klassieke theorieën over de werking van het brein is er een deel van onze hersenen dat objectief de fysieke eigenschappen van een aanraking op de huid weergeeft. Dat wordt de somatosensorische cortex genoemd'', zo legt onderzoekster Valeria Gazzola uit. "Maar er zijn andere delen van de hersenen waarvan men denkt dat ze bepalen hoe aangenaam die aanraking is, afgaande op wat je ziet en wat je voelt voor degene die jou aanraakt.''

Subjectief
De onderzoekers ontdekten dat, hoewel de deelnemers in werkelijkheid steeds dezelfde streling kregen, hun 'objectieve' somatosensorische cortex veel sterker reageerde wanneer ze dachten dat ze door de vrouw werden aangeraakt dan wanneer het leek alsof de man streelde. Het blijkt dat de waarneming niet objectief is, maar sterk wordt bepaald door het gevoel dat mensen hebben bij de dingen die ze waarnemen.

Het onderzoek gebeurde aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN-KNAW) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), dat deze week wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

(Door: Ellen Provoost)
04/06/12 17u36
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Heb jij overzicht over je financien? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Hoe goed gaan jullie om met geld? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welk type moeder ben jij? Welk type ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Hoe hoog is jouw seksquotint? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe gezond maak jij ruzie? Wat voor schoonmoeder heb jij? Hoe sterk lijkt jouw partner op jouw vader? Hoe gemakkelijk ben jij op te winden? Wat voor minnaar ben jij?
| 1 | 2 | 3 | 4 |