-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Niet zijn schuld: brein doet man meteen na seks in slaap vallen

© Thinkstock.

Voor mannen die meteen na de seks willen slapen in plaats van wat te knuffelen en te praten met hun vriendin, is er eindelijk (of voor vrouwen: helaas) het perfecte excuus. Volgens wetenschappers is het mannelijke brein namelijk voorgeprogrammeerd om zich na een orgasme uit te schakelen.

Dat is gebleken uit een onderzoek van een groep Franse neurowetenschappers. Zij bestudeerden de mannelijke hersenen voor en tijdens een orgasme, en stelden vast dat de cerebrale cortex (het 'denkgebied') zichzelf stopzet na de seks.

Slaap
Meteen daarna zorgen twee andere gebieden, de cortex cingularis en de amygdala, ervoor dat de rest van de hersenen het seksuele verlangen uitschakelen. Bovendien gaat dit samen met de aanmaak van chemicaliën zoals oxytocine en serotonine, die de slaap bevorderen.

"Deze experimenten toonden ons wat er in het brein gebeurt bij een orgasme", zegt neurowetenschapper Serge Stoleru. "Bij mannen volgt er gewoonlijk een 'hardnekkige periode', waarin ze niet opgewonden kunnen raken."

Vrouwen
"Bij vrouwen is het echter helemaal anders, want zij krijgen niet te maken met zo'n periode. Daardoor is het mogelijk dat zij meer willen, al is het maar slapen of knuffelen, terwijl hun partners enkel willen slapen", aldus dr. Stoleru.

Eerder dit jaar ontdekten pyschologen van de Universiteit van Michigan nog dat vrouwen van wie de partner meteen na de seks in slaap valt, vaak onzeker zijn en nood hebben aan affectie. Voor hen is het goed om te weten dat er een biologische verklaring is voor het snelle slapen, en dat mannen er weinig aan kunnen doen.

(Door: Lien Buyck)
23/07/12 14u56
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Heb jij overzicht over je financien? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Hoe goed gaan jullie om met geld? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welk type moeder ben jij? Welk type ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Hoe hoog is jouw seksquotint? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe gezond maak jij ruzie? Wat voor schoonmoeder heb jij? Hoe sterk lijkt jouw partner op jouw vader? Hoe gemakkelijk ben jij op te winden? Wat voor minnaar ben jij?
| 1 | 2 | 3 | 4 |