-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Nieuwe auto nodig? Flirtende vrouw krijgt echt meer korting

© Thinkstock.

Zijn jij en je man op zoek zijn naar een nieuwe auto? Dan ga jij het best alleen naar de garage om de prijsonderhandelingen met de verkoper te doen. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat een vrouw die tijdens het onderhandelen flirt, effectief een fikse korting krijgen. Op voorwaarde dat de verkoper mannelijk is natuurlijk.

Tot die conclusie kwamen Amerikaanse en Britse wetenschappers na een reeks experimenten over de voor- en nadelen van vrouwelijke charme. Dat werd gedefinieerd als een combinatie van warmte en vriendelijkheid met speelsheid, vleierij en een sexy uiterlijk.

Flirten
In één experiment werd aan zo'n 100 mannen en vrouwen gevraagd om zogezegd een auto te verkopen ter waarde van 750 pond. Daarna kregen ze geschreven details over een mogelijke vrouwelijke koper.

De ene helft van de proefpersonen kreeg een beschrijving van een zeer zakelijke transactie, terwijl de andere helft te maken had met een flirtende vrouw. Zij keek de verkoper of verkoopster van kop tot teen aan, leunde naar voren en raakte zijn of haar arm aan. Ze gaf ook complimentjes en knipoogde bij het vragen naar de beste prijs.

Het resultaat? De flirtende vrouw kreeg veel betere aanbiedingen, maar enkel van de mannelijke verkopers. Gemiddeld ging het om een korting van 20 procent in vergelijking met de zakelijke verkoop.

Psychologen denken dat het vooral de combinatie van flirten en vriendelijkheid is die vrouwen helpt om mannen minder hard te maken bij de onderhandelingen.

Té vriendelijk
Toch kan dat ook een averechts effect hebben, zeker als je té vriendelijk bent. Vrouwelijke verkopers bleken namelijk een slechtere deal te maken als ze flirtten met de kopers.

"Dat komt omdat er bij vrouwelijke verkopers vaak een verkeerde balans is, zij zijn vooral vriendelijk. Maar vrouwen die té vriendelijk zijn, worden gezien als een makkelijke prooi", legt Laura Kray van de University of California uit. "Flirten daarentegen wijst op assertiviteit en kracht."

(Door: Lien Buyck)
30/07/12 11u45
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Heb jij overzicht over je financien? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Hoe goed gaan jullie om met geld? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welk type moeder ben jij? Welk type ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Hoe hoog is jouw seksquotint? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe gezond maak jij ruzie? Wat voor schoonmoeder heb jij? Hoe sterk lijkt jouw partner op jouw vader? Hoe gemakkelijk ben jij op te winden? Wat voor minnaar ben jij?
| 1 | 2 | 3 | 4 |