-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Ontdekt: waarom vrouwen langer leven dan mannen

De reden waarom vrouwen doorgaans langer leven dan mannen kan komen doordat een cruciaal deel van hun cellen minder schadelijke fouten bevatten dan die van mannen, dat suggereert een nieuwe studie.

Studies op mannelijke en vrouwelijke fruitvliegen toonden aan dat genetische varianten bij mitochondriën, de machinekamer van de cellen, een belangrijke voorspeller zijn van de levensverwachting bij mannelijke, maar niet bij vrouwelijke dieren. Het grootste deel van het erfelijke DNA, waaronder ook de meerderheid van de genen, zit in de kern van de cel. De mitochondriën hebben hun eigen DNA, wat ook doorgegeven wordt aan het nageslacht maar enkel door moeders. 

Evolutie
Dit betekent dat de kwaliteitscontrole van de evolutie, wat ook natuurlijke selectie genoemd wordt, enkel de kwaliteit van deze delen bij moeders screent. Het feit dus dat vrouwen meer kans hebben om lang te leven, komt door de evolutie van de opbouw van hun DNA. Natuurlijke selectie heeft er dus voor gezorgd dat deze mutaties enkel schadelijk zijn voor mannen. Schadelijke fouten voor het mannelijke geslachtt, maar niet voor vrouwen, glippen door de mazen van het net, wat na een tijdje de gezondheid van de mannelijke cellen ondermijnt. Professor Damian Dowling: "Kinderen ontvangen kopieën van de meeste van hun genen van zowel de moeders als de vaders, maar ze krijgen enkel mitochondriale genen van hun moeders."

Belangrijke ontdekking
Over duizenden generaties hebben deze mutaties die enkel mannen schaden zich opgestapeld, vrouwen bleven ongedeerd. Volgens professor David Clancy is dit een belangrijke stap voorwaarts in de wetenschappelijke wereld. "Dit biedt een nieuwe verklaring voor een van de grootste raadsels in de medische wereld: waarom de vrouwelijke exemplaren van veel diersoorten, waaronder ook de mens, langer leven dan de mannelijke".

Wereldwijd zijn negen keer meer vrouwen ouder dan 100 dan mannen.

(Door: Ellen Provoost)
03/08/12 16u17
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Heb jij overzicht over je financien? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Hoe goed gaan jullie om met geld? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welk type moeder ben jij? Welk type ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Hoe hoog is jouw seksquotint? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe gezond maak jij ruzie? Wat voor schoonmoeder heb jij? Hoe sterk lijkt jouw partner op jouw vader? Hoe gemakkelijk ben jij op te winden? Wat voor minnaar ben jij?
| 1 | 2 | 3 | 4 |