-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Altijd ruzie om de lakens? Dit helpt jullie om in vrede te slapen

© Thinkstock.

Heb jij altijd te warm in bed en je geliefde te koud? Wetenschappers hebben een tip om gewoel in bed en getrek aan de lakens te beëindigen. Het geheim voor een rustige nacht zou wollen beddengoed zijn.

Als je het te warm hebt 's nachts, ga je zweten. Waardoor de lakens vochtig worden, wat de warmte nog meer vasthoudt en je dus in een vicieuze, oververhitte cirkel terechtkomt. Dit probleem treft warmbloedige slapers het vaakst tussen 2 en 5 uur 's nachts. Dan bevind je je doorgaans in de belangrijke recuperatie fase van de slaap.

De ideale temperatuur
De wetenschappers analyseerden hoe verschillende types beddengoed afkoelen aan extreme temperaturen van 70 graden. Die resultaten vergeleken ze met de ideale slaaptemperatuur van 17 graden en 45 procent relatieve vochtigheid. De wollen dekens lieten toe dat 67 procent meer vocht kon ontspannen tijdens een nachtrust van 8 uur in vergelijking met een donsdeken of eentje met synthetische vulling. Wol kan ook de optimale slaaptemperatuur van 35,1 graden het langst bewaren. Bij het andere beddengoed steeg de temperatuur naar 36,1 graden.

Professor Ningtao Mao aan de universiteit van Leeds: "Niet de dikte van het beddengoed, maar het materiaal is belangrijk voor de kwaliteit van je nachtrust. Heel veel hangt af van de vulling en de vezels."

Waarom is wol beter?

Wollen vezels bestaan uit het proteïne keratine, deze stof vind je ook in ons haar, nagels en huid. Deze stoffen zijn van nature in staat om een derde van hun eigen gewicht in vocht vast te houden voor het echt vochtig aanvoelt. Ze trekken warmte en vocht weg van het lichaam, dit helpt om een comfortabele temperatuur te behouden. Het probleem bij velen is dat mensen op een ander ritme warmte produceren en transpireren. En wol kan het microklimaat rond elk lichaam controleren, waardoor koppels onder hetzelfde laken kunnen slapen. Dat komt omdat de warmte van een persoon die het te warm heeft afgevoerd wordt, maar niet van de partner die het te koud heeft.

(Door: Ellen Provoost)
21/04/16 20u00
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Heb jij overzicht over je financien? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Hoe goed gaan jullie om met geld? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welk type moeder ben jij? Welk type ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Hoe hoog is jouw seksquotint? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe gezond maak jij ruzie? Wat voor schoonmoeder heb jij? Hoe sterk lijkt jouw partner op jouw vader? Hoe gemakkelijk ben jij op te winden? Wat voor minnaar ben jij?
| 1 | 2 | 3 | 4 |