-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel
Goed Gevoel

Verwar buikgriep niet met griep

De term buikgriep is verwarrend, want eigenlijk heeft deze ziekte niets te maken met de griep of het griepvirus. De buikgriep kan naast een virus (rotavirus bij kinderen, norovirus bij volwassen) ook veroorzaakt worden door een bacterie (zoals salmonella) of een parasiet. Bij een buikgriep kan je je wel 'grieperig' voelen, maar je hebt nooit last van je keel zoals bij 'echte' griep. Dat staat te lezen op gezondheid.be.

Symptomen
Buikgriep heeft enkele gemakkelijk te herkennen symptomen, zoals diarree, buikkrampen, misselijkheid, braken, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Afhankelijk van de ziektebron, verschillen de symptomen in sterkte. Buikgriep door een bacterie is ernstiger: je hebt meer koorts en er zit vaak bloed in de stoelgang.

Uitdroging
Griep is ongevaarlijk voor gezonde volwassenen, die na een paar dagen alweer genezen zijn. Bij kinderen en bejaarden kan het een week duren. Zij lopen ook meer risico op uitdroging.

Om dat tegen te gaan, drink je best twee tot drie liter (rijst)water, thee of bouillon per dag. Vermijd frisdranken en fruitsappen, en zeker light frisdranken, die ook lichte diarree kunnen opwekken.

Wie ook overgeeft, drinkt beter in kleine porties. Om je kind meer te doen drinken, kan je het ook verdunde melk of lauw water geven. Braakt het vaak, dan geef je het best te drinken met koffielepeltjes.

Hoe herken je uitdroging?
Uitdroging is een risico dat iedereen loopt bij diarree en/of braken. Wordt er weinig (of niet) geplast, is de urine heel donker, heeft de patiënt dorst of is hij/zij suf of lusteloos dan is de kans groot dat hij/zij aan het uitdrogen is. Een ander symptoom is de huid die blijft staan (of traag terug zakt) als je een stukje vastpakt.

Om dit tegen te gaan, koop je best ORS-zakjes bij de apotheek. Die Orale Rehydratatie Solutie bevat de ideale verhouding tussen zout en suiker, waardoor het water snel in je lichaam wordt opgenomen.

Huisarts
Bij mogelijke uitdroging, waarschuw je ook best de huisarts. Voor bejaarden en kinderen laat je die sowieso komen. Gezonde volwassenen kunnen drie dagen wachten.

Eet iets
Zieken hebben meestal geen honger, zeker niet als ze veel braken. Toch is het beter dat je iets eet, zoals yoghurt, wit brood of rijst. Vermijd fruit en groenten omdat ze ook weer diarree kunnen veroorzaken.

Welke medicatie?
Medicatie is niet meteen nodig. Kan je niet vaak naar het toilet, dan kan Imodium helpen. Gebruik het echter niet langer dan twee dagen, en niet bij kinderen, zwangerschap, borstvoeding, bacteriële buikgriep of als er bloed in de ontlasting zit.

Antibiotica zijn enkel nuttig bij bacteriële buikgriep. Ook middelen tegen braken worden afgeraden, zeker bij kinderen. (edp)

17/01/09 09u50
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer