-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Belgen bespreken mentale problemen vaker met arts

Het aantal Belgen dat professionele hulp zoekt om psychologische of emotionele problemen te bekampen is in een tijdsbestek van vier jaar met de helft gestegen, zo blijkt vandaag uit een opiniepeiling die de Europese Commissie liet uitvoeren.

Gestegen

De peiling is dit voorjaar uitgevoerd bij ruim duizend Belgen. Daaruit blijkt dat 18 procent van de Belgen (15 procent van de Europeanen) in de twaalf voorgaande maanden professionele hulp zocht voor een psychologisch of emotioneel probleem. In de meeste gevallen deden ze beroep op de huisarts. Vier jaar geleden was dat slechts 12 procent van de Belgen, het Europees gemiddelde bedroeg toen 13 procent.

Antidepressiva

Uit de nieuwe peiling blijkt voorts dat negen procent van de Belgen de voorgaande twaalf maanden antidepressiva gebruikte. Het Europees gemiddelde bedraagt zeven procent. In 58 procent van de gevallen grepen de Belgen naar antidepressiva om depressies te bestrijden. Ook angst en ongerustheid (39 procent) en chronische pijn (17 procent) worden als oorzaak opgegeven.

Gelukkig

Ondanks deze cijfers zegt 71 procent van de Belgen 'gelukkig' te zijn, tegenover 61 procent in de rest van Europa. De cijfers tonen wel een dalende tendens in vergelijking met 2006. Fysieke gezondheid, relaties met familie en vrienden en werk zijn enkele van de factoren die invloed hebben op het geluksgevoel. In deze tijden van economische crisis stelt 19 procent van de Belgen dat hun jobzekerheid wordt bedreigd, tegen 25 procent van de Europeanen. (belga/ep)

11/10/10 17u34
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Doe de burn-outtest Welk stresstype ban jij? Hoeveel zelfdiscipline heb jij? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welke denkfouten maak jij? Hoe spiritueel ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Wat vertelt jouw parfum over jou? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe sociaal competent ben jij? Hoe gezond maak jij ruzie? Hoe ga jij om met (moeilijke) collega's?
| 1 | 2 | 3 | 4 |