-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Waarom je beter niet lacht met die slechte grap

Je hebt ongetwijfeld wel minstens één iemand in je familie, tussen je collega's of in je vriendenkring die denkt dat hij of zij op één, twee, drie Comedy Casino kan winnen, terwijl de rest (jij inclusief) uit beleefdheid een lachje forceert. Uit een nieuwe studie blijkt echter dat je beter gewoon oprecht kan zeggen dat er niets te lachen valt.

Nieuw onderzoek toont aan dat het best belangrijk is om negatieve feedback te geven. Zo vermijd je namelijk overmoed. "Sociale normen hebben ervoor gezorgd dat we anderen niet snel in verlegenheid zullen brengen", stelt Joyce Ehrlinger van de Florida State universiteit.

Beleefdheidsnorm
In haar onderzoek 'Beleefd maar niet eerlijk: Hoe afwezigheid van negatieve sociale feedback bijdraagt tot overmoed' bestudeerde Ehrlinger alledaagse interacties waarin mensen vaak druk voelen om negatieve informatie voor zich te houden. Hierdoor krijgen we zelden eerlijke kritiek over onszelf.

Controversieel
In verschillende studies bracht ze onbekende mensen per twee samen om te praten over controversiële onderwerpen waarover ze beiden telkens een heel andere visie hadden. Het doel was de 'tegenstander' te overtuigen van het eigen standpunt. Gevolg? De andere reageerde meestal met een glimlach of met een vage goedkeuring van de tegenstrijdige visie. Hierdoor werd de kans op een conflict telkens bewust gereduceerd, maar tegelijkertijd blijft de andere achter met een onjuist, overmoedig beeld van zijn of haar debatskills.


In een ander onderzoek ondervonden Ehrlinger en haar team hoe overmoedige 'grappige' deelnemers geen flauw benul hadden hoe vaak mensen puur uit beleefdheid een lachje forceerden.

Overmoed
"Bepaalde types overmoed zijn absoluut niet schadelijk en ik wil niet suggereren dat we moeten stoppen met leven in een beleefde maatschappij. Het ergste wat kan gebeuren met iemand die grappiger denkt te zijn dan hij in werkelijkheid is, is wat verlegenheid en verspilde moeite. Toch kan overmoed ook voor serieuze problemen zorgen. Denk maar aan hoogmoedige artsen en advocaten die hun patiënten en cliënten slecht advies geven. Het is daarom belangrijk om beleefdheid soms opzij te schuiven om mensen te beschermen tegen overmoed", verklaart Ehrlinger.

(Door: Lynn Formesyn)
31/07/12 16u09
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Doe de burn-outtest Welk stresstype ban jij? Hoeveel zelfdiscipline heb jij? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welke denkfouten maak jij? Hoe spiritueel ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Wat vertelt jouw parfum over jou? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe sociaal competent ben jij? Hoe gezond maak jij ruzie? Hoe ga jij om met (moeilijke) collega's?
| 1 | 2 | 3 | 4 |