-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Zo zou Barbie er in het echt uitzien

© Twitter/sbadsgood.

Met haar lange blonde lokken, oneindige benen, weelderige boezem en wespentaille, vinden veel meisjes dat Barbie het perfecte lichaam heeft. Niet waar, zeggen experten, want haar lichaamsproporties zijn helemaal niet realistisch. Dat blijkt nog maar eens uit een foto die de ronde doet op Twitter. Daarop zien we afgelijnd op een vrouwenlichaam hoe Barbie er in het echt zou uitzien.

Onrealistisch: de wespentaille van Barbie
Onrealistisch: de wespentaille van Barbie © epa
Galia Slayen met haar levensgrote Barbie
Galia Slayen met haar levensgrote Barbie © Galia Slayen

Het is zeker niet de eerste keer dat het lichaam en de proporties van Barbie in vraag worden gesteld. De pop wordt gezien als één van de vele dingen die bijdragen tot het 'slanke ideaal' dat vele meisjes hebben, met alle gevolgen vandien. Veel sceptici stellen dan ook dat Barbies verkeerde proporties bijdragen tot een negatieve opvatting over ons eigen lichaam.

Met de foto die de Australische @sbadsgood op Twitter plaatste, laait het debat nog maar eens op. En toegegeven: het beeld is toch wel zeer onrustwekkend. Het is vooral schokkend om te zien hoe dun de nek en taille van Barbie zijn, als haar vormen uitgezet worden op het lichaam van een echte vrouw.


Idool

Eerder creëerde de Amerikaanse studente Galia Slayen (20) al een 'levensgrote' Barbie. Het resultaat: een enorme boezem en een minuscule taille. Met haar pop wou de studente aandacht vragen voor eetstoornissen, waar ze ook zelf het slachtoffer van werd.

"Ik steek de schuld niet op Barbie, ze is maar een kleine factor die in mijn omgeving meespeelde. Maar ik ben blond en heb blauwe ogen, dus ik dacht dat ik er zoals zij moest uitzien. Ze was mijn idool. Het had een enorme impact op hoe ik mezelf zag", bekende het meisje.

"Maar een pop"
De producenten van Barbie, Mattel, lieten (en laten) de kritiek echter niet aan hun hart komen: "Het is belangrijk om te onthouden dat Barbie maar een pop is. Ze werd nooit gecreëerd naar de proporties van een echte persoon", reageerden ze toen.

Maar Barbie is natuurlijk niet zomaar een pop, als je bedenkt dat 90 procent van de meisjes tussen 3 en 10 jaar minstens één exemplaar bezit...

(Door: Lien Buyck)
06/08/12 15u14
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Doe de burn-outtest Welk stresstype ban jij? Hoeveel zelfdiscipline heb jij? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welke denkfouten maak jij? Hoe spiritueel ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Wat vertelt jouw parfum over jou? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe sociaal competent ben jij? Hoe gezond maak jij ruzie? Hoe ga jij om met (moeilijke) collega's?
| 1 | 2 | 3 | 4 |