-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Haal meer uit je jezelf met het Enneagram

Weet jij dat we in het dagelijks leven maar 20 procent van ons potentieel gebruiken? De vraag is natuurlijk: waarom zo weinig en hoe kun je dit veranderen? Het antwoord vind je in het Enneagram, een psychologisch model dat werd uitgedokterd door Willem Jan van de Wetering, die zich ook wel 'mensenbegeleider' noemt. Voor Goed Gevoel zet hij het model uiteen en geeft hij een beschrijving van de negen types die erbij horen. Leidraad hierbij zijn de filmsterren die genomineerd werden voor de oscars. Welke 'ster' ben jij? Hoe kan jij meer uit je potentieel halen? Doe de test en vind het antwoord op je vragen.

Het Enneagram is behalve een psychologisch model een symbool waarin negen karakterstructuren met elkaar verbonden zijn. Ieder mens heeft sterke en minder sterke karaktertrekken die onder bepaalde omstandigheden leiden tot een bepaald gedrag, een gedrag dat bij iedereen verschillend is. Met behulp van het Enneagram ontdek je de motivatie die achter dat gedrag zit, zodat je je minder sterke kanten kan verbeteren. Tevens leer je zo door verschillende brillen naar de werkelijkheid te kijken in plaats van die ene bril die je gewend bent te gebruiken. Door je bewust te worden van al die mogelijkheden word je flexibel, krijg je inzicht in de onbewuste motivatie van jezelf en de anderen, kun je je relaties verbeteren en teams beter laten functioneren.

Wat kan je ermee in je leven?
Over je volledige potentieel leren beschikken is één ding, maar het Enneagram biedt meer mogelijkheden. Het laat je zien waarom je moeite hebt met bepaalde mensen terwijl anderen je juist aantrekken, waarom je soms in een slachtofferrol komt te zitten of waarom anderen altijd een beroep op jou menen te moeten doen.
We kijken allemaal naar de wereld door onze eigen bril. Daarom ben je het met sommige mensen eens, met anderen oneens, en krijg je met weer andere mensen makkelijk ruzie. De waarheid is dat er geen waarheid is: er zijn negen waarheden. Doordat je je veilig voelt binnen een bepaald type gedraag je je ernaar en gebruik je maar een deel van je potentieel. Maar je bent zoveel meer dan dat ene typetje. Word je dankzij het Enneagram een beter mens? Nee dus, niet beter, wel completer. Je zult immers je eigen zwakheden en je schaduwkanten onder ogen moeten zien waardoor een onbewust deel van jezelf bewust wordt. Het gevolg is dat je jezelf beter gaat ontplooien.
Het Enneagram laat zien hoe je onenigheid kan voorkomen en welke communicatiemodellen voor de verschillende types kunnen worden gebruikt. In relaties is dit model goed bruikbaar omdat je elkaars stresspunten direct opmerkt, inziet waar miscommunicatie optreedt en waar je elkaar kunt vinden. Door het Enneagram te kennen is het eigenlijk onmogelijk dat je een ander níet begrijpt!

(Goed Gevoel, april 2003)

01/01/08 00u01
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Alles over

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Doe de burn-outtest Welk stresstype ban jij? Hoeveel zelfdiscipline heb jij? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welke denkfouten maak jij? Hoe spiritueel ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Wat vertelt jouw parfum over jou? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe sociaal competent ben jij? Hoe gezond maak jij ruzie? Hoe ga jij om met (moeilijke) collega's?
| 1 | 2 | 3 | 4 |