-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Goedemorgen! De voordelen van vroeg opstaan op een rijtje

© thinkstock.

Het mag misschien keer op keer een absolute marteling lijken om iedere ochtend voor 8 uur uit je bed te rollen, maar die vroege ochtenden hebben wel degelijk een heleboel voordelen. Een beetje extra motivatie om volgende keer (nog) wat vroeger je nest te verlaten.

Of je nu een thesis te schrijven hebt, de kinderen op tijd naar school moet brengen of gewoon een drukke (en vroege) job hebt, vroeg opstaan is altijd een goed idee. Niet alleen kan je zo meer werk verzetten (je hebt immers meer tijd), het heeft ook een aantal gezondheidsvoordelen.

15 dagen extra

Tel het maar eens uit: iedere dag één uur vroeger opstaan betekent dat je op het einde van het jaar maar liefst 15 dagen gewonnen hebt. Dat is een heleboel extra tijd om dingen te doen. Dat hoeft trouwens niet alleen werken of studeren te zijn, vrije ochtenden zijn ook het ideale moment om aan sport te doen en zo vol energie aan je dag te beginnen. Of probeer - al is het maar een paar minuutjes - te mediteren, of iets creatief waar je inspiratie van krijgt.

Beter ontbijt

Het ontbijt is belangrijk om productief aan je dag te kunnen beginnen. Wie 's ochtends een beetje vroeger opstaat, heeft niet alleen tijd om rustig te ontbijten, het loont ook gedurende de rest van de dag. Bovendien maken we vaak gezondere keuzes wanneer we wat meer tijd hebben. Een boterham met choco mag dan wel snel gesmeerd zijn, yoghurt met vers gesneden fruit smaakt niet alleen minstens even lekker, het geeft je ook de nodige vezels en vitaminen om de rest van de dag goed te functioneren.

Goed presteren

Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat mensen die vroeg opstaan over het algemeen beter presteren. Dat zou komen omdat ochtendmensen proactiever zijn, zo blijkt uit een onderzoek dat verscheen in 'Harvard Business Review'. Mensen die bij het ochtendgloren al wakker zijn, spelen snel en handig in op gebeurtenissen, zijn goed in anticiperen, hebben duidelijke toekomstplannen en nemen over het algemeen sneller zelf de touwtjes in handen. Een recept voor succes dus, zo blijkt.

Meer geluk

Toegegeven, het is niet zo dat je om half 6 's ochtens dolgelukkig uit je bed stapt, maar vroege vogels zijn over het algemeen wel positiever ingesteld dan anderen, stelde de universiteit van Toronto vast. Zo zou vroeg opstaan geassocieerd worden met een toename van maar liefst 20 tot 25 % wat betreft optimisme en geluk. Op tijd opstaan betekent dus niet alleen dat je alerter en productiever bent, maar ook dat je humeur een enorme boost krijgt.

(Door: Sophie Vereycken)
13/04/16 09u00
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 4

Doe de burn-outtest Welk stresstype ban jij? Hoeveel zelfdiscipline heb jij? Hoe gevoelig ben jij voor heimwee? Wat is jouw sleutel tot succes? Ben jij een goede vriendin? Welke denkfouten maak jij? Hoe spiritueel ben jij? Hoe verdraagzaam ben jij? Wat vertelt jouw parfum over jou? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe ga jij om met relatievalkuilen? Hoe sociaal competent ben jij? Hoe gezond maak jij ruzie? Hoe ga jij om met (moeilijke) collega's?
| 1 | 2 | 3 | 4 |