-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Papa's staan weigerachtig tegenover vaderschapsverlof

Vier op de tien Britse vaders gebruiken hun vaderschapsverlof van twee weken niet na de geboorte van hun kind, dat zegt een waakhond van de Britse overheid. Papa's doen dit omdat ze vrezen dat hun carrière hieronder zou lijden.

Vrees voor job of promotie
Uit Brits onderzoek bij 4.500 ouders blijkt dat vier op de tien vaders vindt dat ze te weinig tijd bij hun kinderen spenderen. De helft van hen vindt dat ze te veel met hun job bezig zijn. Hoewel 50 procent alle vaders de mogelijkheid heeft om flexibeler om te springen met zijn werkuren, doet slechts een derde dit. Een derde geeft als oorzaak dat dit als een teken zou gezien worden dat ze niet toegewijd zijn, 44 procent vreest dat dit zijn kansen op promotie verhindert. 31 procent van de vaders vindt dat ze een even grote rol spelen in de opvoeding als de moeder van hun kinderen. Maar slechts 14 procent van de mama's van gezinnen met twee ouders zegt dat hun partner evenveel aandacht aan de kinderen besteedt.

Vaders overschatten zichzelf
Woordvoerder van de commissie Andrea Murray: "Vaders zeggen ons dat ze niet genoeg tijd spenderen met hun familie en willen een actievere rol spelen in het leven van hun kinderen. Ook blijkt uit dit onderzoek dat ze hun bijdrage aan de opvoeding overschatten of dat moeders hun partners onderschatten of een combinatie van beide."

Huisvader of -moeder
Dit onderzoek voert het debat aan dat vaders thuis moeten blijven en voor de kinderen zorgen terwijl moeders gaan werken. De Britse overheid wil mannen namelijk aanmoedigen meer voor de kinderen te zorgen. Maar critici zeggen dat moeders zelden langere uren willen kloppen en dat ze meer voordelen moeten krijgen als ze thuisblijven en de man de traditionele rol heeft van kostwinner. (ep)

20/10/09 16u56
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |