-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Jongeren gelukkiger met virtueel dan met echt leven

Kinderen zijn vaker gelukkiger met hun leven op het internet dan met de realiteit, dat toont een recente Britse studie aan.

Meer zelfvertrouwen
Een op de acht jongeren komt in contact met vreemden op het web, ze liegen vaak over hun uiterlijk, leeftijd en achtergrond, dat blijkt uit een enquête bij 2300 Britse 11- tot 18-jarigen. 45 procent van hen zijn soms gelukkiger met hun online leven dan met hun echte leven. Ongeveer 47 procent gedraagt zich online anders dan in hun 'normale' leven, velen voelen zich machtiger en hebben meer zelfvertrouwen. Van degenen die online met vreemden praten, vertelt 60 procent niet de waarheid over hun leeftijd, 40 procent is niet eerlijk over persoonlijke relaties. 10 procent verandert aspecten van hun uiterlijk en persoonlijkheid op het internet.

Zijn wie je wil
Een jongere vertelde aan de onderzoekers: "Via het internet is het makkelijker om te zijn wie je wil zijn, omdat niemand je kent. Als je de situatie niet leuk vindt, kun je gewoon stoppen en dan is het over." Een andere zei: "Je kunt online alles zeggen, je kunt tegen mensen praten waar je normaal niets tegen zou zeggen en je kunt je foto's bewerken zodat je er beter uitziet. Het is net alsof je een compleet ander persoon bent."

Risico's
Psychotherapeut Peter Bradley, die werkt voor het bedrijf Kidscape dat de enquête liet uitvoeren: "Het verlangen om zich online anders voor te doen is zorgwekkend omdat kinderen zo verder van de realiteit komen te staan. Deze resultaten suggereren dat de wereld van het internet los staat van de echte wereld, het is een plek waar ze aspecten van hun gedrag en persoonlijkheid kunnen ontdekken die ze in de echte wereld niet zouden tonen. Zo creëren we een generatie jongeren die niet naar behoren kunnen functioneren in onze maatschappij. Kinderen nemen heuse risico's op het internet, ze kunnen de gevaren hiervan moeilijk inschatten." (ep)

08/02/11 10u29
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |