-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Oma was mis: de baby op vraag voeden voorkomt obesitas

Traditioneel voeden kersverse moeders hun baby's op een vast tijdstip. Maar nu blijkt dat baby's voeden als ze daar om vragen voorkomt dat de baby's later overgewicht ontwikkelen. De reden? Het houdt de eetlust en het gewicht onder controle. Dat blijkt na een Australische studie bij 300 baby's en hun moeders.

Wie op vraag gevoed werd, woog gemiddeld minder na 14 maanden dan de andere baby's. Dat is van belang omdat dikkere baby's later meer kans hebben op gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, diabetes en kanker.

Reageren op hongersignalen
Onderzoekster Lynne Daniels: "De sleutel tot het succes is de band tussen moeder en kind. Als de moeder reageert op de hongersignalen, dan werkt dit systeem." Moeders die daarentegen voor de minste kik de borst of de fles bovenhalen, kunnen net nog ergere gewoontes aanleren.

Ook oudere baby's hebben meer routine, voegt Daniels er aan toe, "maar ze mogen niet geforceerd worden om hun fles uit te drinken als ze dat niet willen."

Verwennerij?
Voeden telkens de baby daar om vraagt, werd (en wordt) vaak gezien als de beste manier om je kind te verwennen: telkens toegeven als hij of zij daar om vraagt. Voeden volgens een vaste routine zou de kinderen dan weer leren dat ze niet alles kunnen krijgen wat ze willen en dat ze soms geduld moeten hebben.

"Baby's weten het"
Volgens experten hebben baby's een aangeboren gevoel voor hoeveel eten ze nodig hebben, en stoppen ze vanzelf als ze geen honger meer hebben. Voeden op vaste tijdstippen,  ook wanneer ze geen honger hebben, kan dit aangeboren systeem vervangen en de kilo's eraan doen vliegen in het latere leven. Vooral omdat moeders meer geneigd zijn om de baby te dwingen het flesje leeg te drinken, en ze dus gaan 'overvoeden'.

"Routine kan geen kwaad"
Maar daar is niet iedereen het mee eens. Vroedvrouw Clare Byam-Cook bijvoorbeeld wijst ook op de nadelen van het 'voeden op vraag'. "Moeders die volledig op vraag blijven voeden, zijn degene die na zes of tien of dertien maanden nog altijd zes keer per nacht wakker worden. Dat is niet goed voor de relatie met de partner, maar ook niet voor het welzijn van het kind." Om nog maar te zwijgen over de productiviteit op het werk.

"Een beetje routine kan echt geen kwaad, zolang het maar niet te strikt en onflexibel is." (edp)

29/05/11 11u01
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |