-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Zwangere mama's blijven roken om kleinere baby te krijgen

Sommige vrouwen blijven tijdens hun zwangerschap roken omdat ze bewust een kleine baby ter wereld willen brengen. Dat ontdekten Britse onderzoekers.

Professor Nick Macklon: "Hoewel de meeste vrouwen weten dat er voldoende bewijs is dat roken tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van het kind schaadt, blijven ze dit doen. Het is belangrijk dat wie gelooft dat een kleinere baby een makkelijkere geboorte betekent, weet dat roken kan zorgen voor complicaties bij de geboorte. Het verhoogt ook de kans op ziekten in het latere leven door een laag geboortegewicht."

Lager gewicht
Macklon en zijn team ontdekten dat dames die stopten met roken tijdens de bevalling hun ongeboren kind konden beschermen tegen de negatieve gevolgen ervan. Ze keken naar 50.000 zwangerschappen in Groot-Brittannië, hij analyseerde het geboortegewicht van de baby's en vergeleek dit met het rookgedrag van de moeders. Van degenen die bleven roken, hadden de baby's niet verrassend een lager geboortegewicht. Hoe meer ze rookten, hoe lager dit was. Degenen die stopten rond de tijd van de bevruchting, kregen een kind dat ongeveer evenveel woog als hun 'normale' evenknieën."

Voedzame stoffen
De resultaten kunnen het gedrag van rokende moeders helpen veranderen, iets wat ondanks de talloze bewijzen dat dit schadelijk is, nauwelijks wijzigde de laatste tien jaar. Macklon: "Door te roken tref je het transport van voedzame stoffen, zuurstof in het bijzonder, naar de placenta. Het is ook redelijk aan te nemen dat sommige van de 4.000 giftige stoffen in sigaretten schadelijk zijn voor de foetus." (ep)

08/07/11 10u46
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |