-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Tienerzwangerschappen zijn 'besmettelijk'

Eén tienerzwangerschap in de familie zou kunnen dienen als afschrikeffect, als lesje voor de jongere broers en (vooral) zussen. Het zou ook de ouders kunnen wakker schudden, en hun seksuele voorlichting bijspijkeren. Maar het effect draait enigszins anders uit: één tienermoeder in de familie, verdubbelt de kans dat het kleine zusje ook snel zwanger raakt. Dat maakt tienermoeders niet alleen een slecht voorbeeld, maar ook 'besmettelijk'.

Dat bleek uit de analyse van bevolkingsgegevens van 42.606 Noorse vrouwen uit de jaren '60, die tienerzwangerschappen met familierelaties linkte. Jongere zussen van een tienermoeder hadden twee kansen op vijf om zwanger te geraken, tegenover een kans op vijf in de algemene populatie.

De zusjes nemen een voorbeeld aan hun grote(re) zussen, wat een sterkere invloed heeft dan voorlichting of advies op school. Het effect werd (nog) sterker als de zussen niet veel in leeftijd scheelden.

Besmetting versus scholing
Onderwijsniveau, traditioneel een factor in de strijd tegen tienerzwangerschappen, verdwijnt daarbij naar de achtergrond. "Het besmettelijke effect van tienermoeders op zussen is groter dan het effect van een goede scholing", argumenteert professor Carol Popper op basis van de resultaten. 

Hoogste graad in Europa
Groot-Brittannië spendeerde al 350 miljoen euro aan voorlichtingscampagnes om de Britse tieners bij te brengen wat ze kunnen doen om zich te beschermen tegen tienerzwangerschap. Desondanks heeft het land nog steeds de meeste tienerzwangerschappen in Europa: 38,3 per 1000 meisjes jonger dan 18. In België zijn dat er 'maar' 8,1.

Dit verband zou (deels) kunnen helpen verklaren waarom die aantallen zo hoog blijven, al zijn ze wel gezakt: in 1998 waren er nog 46,6 zwangere tienermeisjes per 1000.

Focus op familie
"Deze studie toont aan dat voorlichtingscampagnes zich niet enkel moeten beperken tot scholen, maar er ook het gezinsleven bij moeten betrekken", besluit mevrouw Popper.

Eerder werd ook al een sterker verband gevonden tussen het seksueel gedrag van broers en zussen dan tussen vrienden. Met andere woorden: jongere broers en zussen worden meer beïnvloed door het seksleven van hun oudere broers en zussen, dan door het seksleven van hun vrienden. (edp)

09/08/11 09u16
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |