-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Helft van de ouders schaamt zich voor tafelmanieren van kroost op restaurant

Bijna de helft van alle ouders schaamt zich over de eetgewoonten van hun kroost, waardoor ze niet met hun kinderen op restaurant durven te gaan. Een Londens hotel organiseert daarom etiquettelessen voor kinderen, maar je kan de slechte tafelmanieren ook zelf aanpakken.

Ervoor zorgen dat je kinderen op hun plaats blijven zitten, de ellebogen van de tafel houden en kauwen met een gesloten mond. Nee, een restaurantbezoekje met de kinderen is geen pretje, maar veeleer een stresserende ervaring.

Schaamte
Uit een enquête bij zo'n 2.000 mensen is namelijk gebleken dat één op de vijf ouders weigert om uit te eten, omdat ze zich te hard schamen. Maar ook van de ouders die het wel aandurven, wordt bijna de helft in verlegenheid gebracht door het slechte gedrag van hun kind. Eén op de vijf gaf dan weer aan dat ze al eens in het midden van een maaltijd een restaurant moesten verlaten.

Lessen
Om ouders toch met hun kinderen op restaurant te doen gaan, heeft het Kensington Hotel in Londen beslist om lessen in etiquette te organiseren. Samen met etiquette-expert Jean Broke-Smith zullen ze onhandelbare kinderen leren hoe ze zich moeten gedragen op restaurant. Daarvoor zullen ze zich vooral focussen op de grootste struikelblokken, die de ouders in de enquête naar voren brachten.

Het gaat om het kauwen met een open mond (35 procent), niet stil kunnen zitten (34 procent), de ellebogen op de tafel zetten (22 procent), niet eten met mes en vork (20 procent) en voortdurend vragen of ze de tafel mogen verlaten (20 procent).

Restaurant
Volgens de enquête ligt de schuld echter ook gedeeltelijk bij de restaurants zelf. Bijna de helft van de ondervraagde families vraagt om kleinere porties van een hoofdgerecht voor volwassenen, in plaats van een apart kindermenu. Bovendien wil één derde ook graag gezondere opties voor hun kinderen.

Tips
Toch kan je volgens Jean Broke-Smith ook zelf iets doen aan de eetgewoonten van je kinderen. "Als je thuis tijd vrijmaakt om je kinderen goede tafelmanieren aan te leren, dan wordt op restaurant gaan sowieso ook minder stresserend", aldus de etiquette-expert.

Enkele tips:
- Houding en voorkomen
Zorg ervoor dat je kind met zijn rug tegen de leuning van zijn stoel zit, alvorens je zijn eten opschept. Wacht ook tot hij zijn ellebogen niet meer op tafel zet.

Moedig je kind ook aan om met een gesloten mond te kauwen én om niet te praten terwijl hij eten in zijn mond heeft. Bedenk een simpel gebaar om hem eraan te herinneren, zoals het leggen van een vinger op je lippen.
 
- Tijdens de maaltijd
Leer je kinderen dat ze niet mogen zwaaien of wijzen met hun bestek. Geef het vork in hun linkerhand, het mes in hun rechterhand. Koop kleiner bestek om het makkelijker te maken, en vraag daar ook naar in een restaurant.

Zorg er ook voor dat je kind zijn bord helemaal opeet, zodat hij leert om niet meer op te scheppen dan hij eigenlijk kan eten.
 
- Do's and don'ts
Leer hen dat ze niet mogen roepen of luid praten aan tafel. Tijdens de maaltijd moeten ze rustig kunnen praten of zelfs stil zijn.

Maak ook duidelijk dat elektronische spelletjes en gsm's niet toegelaten zijn aan tafel.

Leer hen ook aan dat ze respect moeten tonen voor het personeel in een restaurant. Dank je wel en alsjeblieft zijn de belangrijkste woorden! (lbs)

02/11/11 12u36
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |