-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Gedaan met uitslapen: tieners hebben maar 7 uur slaap nodig

Elke ouder weet dat je een tiener in het weekend moeilijk voor de middag uit zijn bed krijgt. Naar eigen zeggen hebben ze die extra uren nodig voor hun ontwikkeling. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt net het tegendeel: te veel slaap heeft een slechte invloed op de schoolprestaties.

Traditioneel worden tieners aangeraden om 9 uur per nacht te slapen. Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Brigham Young University zou dat wel eens twee uur te veel kunnen zijn.

Link
Tot die conclusie kwamen ze na een onderzoek bij 1.724 Amerikaanse kinderen uit de lagere en middelbare school. Daarin zochten een link tussen het aantal uren slaap en de prestaties op school.

De kinderen voerden enkele tests uit, waarvan de resultaten vervolgens vergeleken werden met hun hoeveelheid slaap. Daarnaast werd ook rekening gehouden met andere factoren, zoals het opleidingsniveau van hun ouders.

Leeftijd
De onderzoekers stelden vast dat meer slaap niet altijd goed was voor de schoolprestaties, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. "De juiste hoeveelheid slaap neemt af naarmate je ouder wordt", stelden ze vast.

Zo is negen uur ideaal voor 10-jarigen, terwijl kinderen van 12 jaar best acht uur slapen. Voor 16-jarigen blijkt zeven uur slaap dan weer het best te zijn.

"Dat wil natuurlijk niet zeggen dat tieners zo weinig mogelijk moeten slapen", zegt onderzoeksleider Eric Eide. "Onze data geven gewoon aan dat zeven uur optimaal is op die leeftijd."

Maar...
Toch mogen we niet vergeten dat andere slaapstudies aantoonden dat tieners 9 uur slaap per nacht nodig hebben. Bovendien is niet iedereen gelijk, en heeft elke tiener dus andere behoeften.

Probeer na te gaan hoeveel slaap je kind nodig heeft, en bouw een duidelijk patroon op. Een vast uur om te gaan slapen én om op te staan zal hem of haar zeker ten goede komen. (lbs)

14/02/12 11u17
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |