-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

De manier om te voorkomen dat je kind niets lust

Kleuters en jonge schoolkinderen drijven hun ouders tot wanhoop met wat ze wel (of liever allemaal niet) willen eten. Moeilijke eter, klinkt het dan, of misschien is de smaak beter ontwikkeld waardoor ze langer moeten wennen aan nieuwe smaken. Allemaal mogelijk, maar een Frans onderzoek duidde ook op een andere oorzaak: het eetpatroon van mama tijdens de zwangerschap. Vrouwen die gevarieerd aten, hadden veel minder kans op kieskeurige kleuters.

Een baby zal sneller een smaak of geur lekker vinden, als hij of zij er aan werd blootgesteld tijdens de zwangerschap. Soms, maar lang niet altijd, ontwikkelen baby's een voorkeur voor de voeding die mama het vaakst at.

Anijs
Dat werd door de onderzoekers getest door bepaalde moeders snoepjes en koekjes met anijs te laten eten tijdens de laatste dagen van de zwangerschap. Een andere groep vrouwen at gewoon zoals altijd. Eens de baby's waren geboren, werden ze blootgesteld aan de geur van anijszaad. Wie er al aan werd blootgesteld, richtte zich naar de geur en reageerde positief.

En smaak?
Het experiment testte niet of deze kinderen ook de smaak van anijs beter konden appreciëren dan de anderen. "Maar aangezien geur sterk bijdraagt tot smaak, valt het te veronderstellen van wel", zegt onderzoeker Benoist Schaal van de universiteit van Dijon. Andere experimenten tonen hetzelfde effect bij andere geuren, zoals wortel en look.

Sigaretten & alcohol?
Er is één groot nadeel verbonden aan dit effect: het werkt wellicht ook voor negatieve geuren en smaken, zoals sigaretten en alcohol. Uit een Argentijnse studie bleek al eens dat baby's hun lippen likten bij de geur van alcohol als hun moeder alcohol had gedronken tijdens de zwangerschap.

"De baarmoeder is doordringbaar tijdens de zwangerschap, en alles wat de moeder opneemt, gaat in bepaalde mate door naar het kind. Net in deze tijd worden de hersenen gevormd, waardoor alles wat opgenomen wordt, effect heeft op lange termijn", legt Schaal uit.

"Door gevarieerd te eten, stel je je ongeboren kind bloot aan veel verschillende smaken, waardoor hij of zij waarschijnlijk minder kieskeurig zal zijn als kind."

Overstap op vaste voeding
Wat je eet tijdens de zwangerschap, is niet de enige factor die bijdraagt tot het eetpatroon van je kind. Ook bij de overstap naar vaste voeding is variatie cruciaal. Baby's die enkel gepureerde worteltjes kregen, waren minder ontvankelijk voor nieuwe smaken zoals vis, ham of erwtjes. Dit in tegenstelling tot de baby's die ook boontjes en artisjokken hadden gegeten.

Blijven proberen
Ook niet te snel opgeven als een kind voeding weigert is cruciaal: het duurt even voor een kind aan een nieuwe smaak is gewend, dus je kan het best enkele keren aanbieden. Blijven nieuwe dingen introduceren is ook belangrijk, zo raakt de baby niet te gemakkelijk in een comfort zone.

Vanille
De smaken waar we aan worden blootgesteld als baby kunnen jarenlang ons smaakpatroon beïnvloeden. Dat bleek ook al uit een vanille-experiment. In Duitsland werd in flessenvoeding vaak vanille gebruikt (tot 1992). Volwassenen die later deelnamen aan een smaaktest, hadden nog altijd een voorkeur voor iets met vanille als ze deze flessenvoeding te eten hadden gekregen. (edp)

23/02/12 09u47
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |