-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Borstvoedende mama's gewaarschuwd: let op met koffie!

Mama's van baby's die slecht slapen, zouden hun cafeïneverbruik onder de loep moeten nemen. Zeker als ze borstvoeding geven, zo waarschuwt een Britse borstvoedingsexperte in het tijdschrift Breastfeeding Medicine. Dat klinkt als de logica zelve, maar anderzijds hebben veel uitgeputte moeders moeite om weg te blijven van koffie, cola en chocolade. De waarschuwing komt er een dag nadat de gezondheidsraad in ons land vraagt om de cafeïne in frisdranken te halveren.

Koffie, thee, cola en zelfs chocolade(melk): het bevat allemaal cafeïne. Dat heeft zo zijn invloed op het lichaam van de moeder: hogere hartslag, angstgevoelens en het kruipt ook in de borstvoeding, waardoor de problemen beginnen.

Geen verwerking
"Baby's kunnen cafeïne niet afbreken en uit hun lichaam verwijderen. Zeker niet in de eerste twee weken van hun leven. Daardoor accumuleren ze de stof, met zware symptomen tot gevolg", zo zegt dr Ruth Lawrence. "Een baby heeft snel een overdosis cafeïne binnen"

Beperken
"Moeders worden meestal wel gewaarschuwd om hun cafeïneconsumptie te beperken. Maar hoeveel dat precies is, is afhankelijk van moeder tot moeder. Meestal is dat niet meer dan drie kopjes per dag, of 300 mg cafeïne. Al zijn niet alle baby's even gevoelig: word je kind rusteloos, dan zou ik zeker de cafeïne beperken."

Afzweren?
De vraag is of moeders niet beter kan afgeraden worden om cafeïne op te nemen: als het kind beter slaapt, slapen zij ook beter wat de vicieuze nood voor cafeïne enigszins doorbreekt. (edp)

23/02/12 16u43
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |