-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Surprise surprise: mama's zijn moe (en hoe!)

© Thinkstock.

Mamaweetjes Het is algemeen gekend dat een baby een zware aanslag pleegt op je nachtrust. Een Nederlands onderzoek bij 1213 moeders op de website jongegezinnen.nl toont nu ook aan hoe zwaar dat slaaptekort eigenlijk is.

De helft slaapt 6 uur of meer, een kwart slaapt tussen de 5 en 6 uur en 11 procent van de vrouwen moet het doen met maar 4 tot 5 uur slaap per nacht. Slechts drie procent van de ondervraagden haalt nog meer dan 8 uur slaap, dertien procent is wel tevreden over haar nachtrust.

Moeders gaan meestal tussen 22 en 23u gaan slapen. Opstaan doen ze tussen zes en zeven, 30 procent rond 8 uur.

Bijna 9 op tien moeders is niet tevreden met de uren die ze slaapt, al is maar de helft zo moe dat ze ook echt het slaappatroon willen veranderen. 60 procent bekent tussendoor bij te slapen, door te dutten of door vroeger te gaan slapen terwijl papa of de babysit op de baby past. Eén op tien vrouwen meldt zich door vermoeidheid wel eens ziek op het werk.

De reden
De baby's die getroost moet en/of gevoed moet worden, is de belangrijkste reden voor het slaaptekort. Het verliezen van het tutje, het doorkomen van tanden en ziekte vervolledigen de top-5.

De verdeling
De nachtelijke zorg neemt een derde van de Nederlandse moeders exclusief voor haar rekening, tegenover acht procent van de mannen. Een kwart heeft de nachtdienst eerlijk verdeeld: elk om beurt het bed uit dus. Nog eens tien procent beslist de nachtshift op basis van wie het langst kan slapen de volgende ochtend.

Het inslapen
Ook inslapen zorgt bij sommige vrouwen voor een slaaptekort: een op vier ligt binnen de tien minuten alweer te slapen, bij 40 procent duurt het 20 minuten tot een uur.

Dat heeft zo zijn gevolgen: concentratieproblemen, meer fouten, humeuriger en meer ruzie met de partner.

(Bewerkt door: Elke De Pourcq)
07/03/12 12u33
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |