-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Kinderen van oudere papa's leven langer

© Thinkstock.

In een recent onderzoek werd aangetoond dat kinderen van oudere papa's meer kans hebben op autisme en gedragsstoornissen. Maar de gevolgen zijn niet allemaal negatief. Zo zouden oudere papa's toleranter en liefhebbender zijn en brengen ze meer tijd door met hun kroost. Bovendien ontdekten wetenschappers nu nog een extra voordeel: kinderen van oudere papa's leven langer.

Ze stelden namelijk vast dat kinderen met oudere vaders langere telomeren hebben. Dat zijn kleine 'kapjes' op het uiteinde van chromosomen, die ons beschermen tegen het verouderingsproces.

Papa én opa
De wetenschappers maten de telomeerlengte van het DNA in het bloed van zo'n 1.779 Filipijnse jongvolwassenen en hun moeders. Daarnaast werd ook de leeftijd van hun papa's én opa's opgelijst.

Op die manier werd vastgesteld dat de telomeerlengte langer werd naarmate de papa ouder was bij de geboorte. Maar daar bleef het niet bij: ook een hogere leeftijd van de opa bij de geboorte van de papa, zorgde voor langere telomeerlengte bij het kind.

Langer leven
De bevindingen suggereren dus dat later vaderschap de lengte van de telomeren van de kroost bevordert, wat een positieve invloed heeft op de levensverwachting. Telomeren worden namelijk de 'chromosoomklok' genoemd, omdat ze centraal staan in het biologische proces van ouder worden.

En van langere telomeren is bewezen dat ze staan voor jeugd en gezondheid. Zo toonde een eerdere studie aan dat mensen met kortere telomeren drie keer meer kans hebben om te sterven aan een hartziekte.

"Na verloop van tijd verkorten de telomeren in bijna alle cellen, maar in sperma verlengen ze", legt professor Chris Kuzawa van de Northwestern University de link met het oudere vaderschap nog uit.

(Door: Lien Buyck)
12/06/12 10u56
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |