-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Tieners en 'sexting': feiten die elke ouder graag weet

Bezorgd om wat je puberdochter uitspookt met haar gsm? Dan ben je zeker niet alleen. De zorgen zijn bovendien niet helemaal onterecht want als we de resultaten van een groeiend aantal studies mogen geloven, zit het sturen van sexy foto's en prikkelende sms'jes in de lift.

Eén klikje op de send-knop en de sexy berichtjes en foto's zijn permanent in de handen van een ander. We moeten u wellicht niet vertellen dat je geen celeb hoeft te zijn om je naaktfoto viraal te zien gaan op het internet. Daarom is het belangrijk om toch eens die babbel te hebben met je tieners, want hoewel ze 'sexting' ongetwijfeld spannend en leuk vinden, bestaat er geen snelle remedie wanneer een bericht of foto zich verspreidt als een wild vuurtje.

Nieuwe 'feiten'
Eerder werd gedacht dat ongeveer 13 procent van de middelbare schoolstudenten wel eens aan 'sexting' doet, maar volgens een nieuw onderzoek ligt dat percentage hoger. Zo zou 1 op 5 tieners het doen. Om tot deze resultaten te komen, ging de universiteit van Utah kijken naar het gsm-gedrag van meer dan 600 studenten tussen 14 en 18 jaar oud. Hoewel het hier om Verenigde Staten gaat, wordt gesteld dat dit pubergedrag zich absoluut niet beperkt tot de Amerikaanse grenzen.


1.
Gemiddeld 20 procent van de schoolgaande jeugd (18% jongens, 17% meisjes) stuurde al eens een expliciet seksuele foto via hun smartphone.

2. Wat het ontvangen van dergelijke berichtjes betreft, blijken jongens deze veel vaker te ontvangen: 50 procent tegenover 31 procent bij de meisjes.

3. De verstuurde foto's zijn (gelukkig) niet noodzakelijk beelden van de tiener in kwestie.

4. Goed 1 op 4 tieners zal een ontvangen naaktfoto zonder veel schroom doorsturen naar anderen.

5. Ongeveer 33 procent van de tieners blijkt best goed geïnformeerd te zijn over de mogelijke gevolgen van het versturen van dergelijke foto's en berichten. Dit is wellicht nog de meest zorgwekkende bevinding uit deze recente studie.

Kortom, aarzel niet van eens een openhartig gesprek te hebben met je puber, zo kom je hopelijk niet voor onaangename verrassingen te staan.

(Door: Lynn Formesyn)
19/07/12 10u54
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |