-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Schone schijn: 1 op 3 ouders liegt over slaapproblemen van baby

© Thinkstock.

Dat kersverse mama's en papa's onder druk staan om de perfecte ouders te worden, hoeven we hen zeker niet te vertellen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat één op drie liegt over de slaapgewoonten van hun baby, omdat ze bang zijn dat anderen hen zullen bestempelen als 'slechte ouders'.

Een enquête van website Netmums bij zo'n 1.000 ouders onthulde dat bijna de helft (45,8 procent) zegt dat hun baby 's nachts nooit wakker wordt. Slechts één op tien (11,1) procent geeft toe dat ze 's nachts drie of meer keer moeten opstaan voor hun huilende baby.

In werkelijkheid slaapt echter slechts 26 procent van de baby's door als ze 12 weken oud zijn. Minder dan twee op drie (63 procent) doen dat op 1-jarige leeftijd, maar zelfs daarna worden heel wat kindjes nog 'regelmatig' wakker.

Gevaren
Bovendien worden de meeste baby's niet alleen in het midden van de nacht wakker, maar is een kwart ook al wakker voor 6.30 uur 's morgens. Daardoor krijgen de meeste ouders niet genoeg slaap, maar 61,7 procent liegt ook over de manier waarop ze omgaan met het aanhoudende slaaptekort

En dat heeft zo zijn gevaren. Enkele mama's en papa's bekenden namelijk dat ze door de vermoeidheid al eens een brandje stichtten in de keuken, terwijl anderen instortten en opgenomen werden in het ziekenhuis.

Maar hoewel velen liegen, zijn er toch ook heel wat ouders die hulp zoeken voor de slaapproblemen van hun kind. Zo ging één op vijf ten rade bij een thuisverpleegster, terwijl hetzelfde percentage advies vroeg aan familie en vrienden. Anderen bezochten hun huisdokter, zochten advies in boeken en op het internet of gingen zelfs ten rade bij een psycholoog of slaapspecialist.

Aanpak
En dat is een goede zaak, vindt Maggie Fisher van Netmums. "Slaap is de sleutel tot een goede gezondheid, voor zowel ouders als kinderen. Zonder voldoende slaap krijgen ouders het gevoel dat ze het niet aankunnen, hebben ze een verhoogd risico op depressies of zien ze hun relatie eronder lijden", aldus Fisher. "Bovendien is er geen unieke oplossing voor alle slaapproblemen. Elke familie en elk kind heeft een unieke aanpak nodig. En daar kan professioneel advies goed bij helpen."

De meest populaire manier (38 procent) om slaapproblemen aan te pakken, is het vastleggen van bepaalde routines. Daarbij hoort vooral een nachtzoen (97 procent), een drankje (80 procent) en een verhaaltje voor het slapengaan (57 procent). Ook een knuffelbeertje (56 procent) en een fopspeen (25 procent) maken deel uit van de routine.

Verder bleek 'gecontroleerd huilen' bij 37 procent van de ouders de oplossing te zijn. Anderen voelden zich echter genoodzaakt om hun kind in de auto rond te rijden (20 procent), terwijl één op 33 moderne toestellen, zoals slaapapplicaties, gebruikt.

(Door: Lien Buyck)
06/08/12 11u08
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |