-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Hoe walnoten mannen helpen om vader te worden

© Thinkstock.

Koppels die proberen zwanger te raken, doen er goed aan om walnoten op het menu te zetten. De spermacellen van een man kunnen daar namelijk voordeel uit halen.

Amerikaanse wetenschappers vroegen aan een groep jonge twintigers en dertigers om gedurende drie maanden elke dag een pakje walnoten van 75 gram te eten. In vergelijking met mannen die walnoten vermeden, ging hun zaadcelgehalte duidelijk de hoogte in. Bovendien was ook de kwaliteit van het sperma beter, waardoor ze meer kans hadden om een kind te verwekken.

Lichte stijging
Waarom kozen de wetenschappers voor walnoten? Omdat die een grote bron zijn van 'goede' meervoudig onverzadigde vetten. Ze zijn ook rijk aan omega-3 en omega-6, waarvan verondersteld wordt dat ze goed zijn voor de ontwikkeling en het functioneren van sperma. In de Westerse diëten ontbreken deze voedingsstoffen echter zeer vaak.

Of de walnoten ook kunnen helpen bij vruchtbaarheidsproblemen, is niet helemaal duidelijk. "Aangezien de 117 vrijwilligers gezonde niet-rokers waren, kunnen we daar niets over zeggen. Maar zeker is wel dat de walnoten een positief effect hebben", aldus professor Wendie Robbins.

Zo werd er bij de noteneters een lichte stijging van 3 procent vastgesteld bij het zwemmen van de spermacellen, ten opzichte van geen verschil bij de niet-eters. Ook waren er minder noteneters die te maken kregen met aneuploïdie, een aandoening waarbij de zaadcellen te weinig of te veel chromosomen bevatten.

Te vroeg
Vruchtbaarheidsexpert Allan Pacey van de Universiteit van Sheffield vindt het echter te vroeg om walnoten te zien als een oplossing voor vruchtbaarheidsproblemen, zeker gezien de kleine stijging. "Ik zou er voorzichtig mee zijn om dit aan te raden als therapie, tot er verdere studies zijn", aldus Pacey.

Eén op de zes koppels heeft problemen om zwanger te raken. Er wordt verondersteld dat 40 procent van deze problemen te maken heeft met het mannelijke sperma.

(Door: Lien Buyck)
16/08/12 11u30
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |