-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Sinterklaas leert kleuters delen

Waar de goedheilige man toch nog altijd goed voor is. Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat kleuters die aan Sinterklaas worden herinnerd, meer snoep delen met andere kinderen dan kleuters die met een andere figuur worden geconfronteerd.

Hoe inhalig onze bloedjes in hun brief aan de sint ook mogen lijken, de bebaarde kindervriend heeft in de kinderhoofdjes dus nog duidelijk een deugdzaam effect. Dat blijkt uit een onderzoek van de Groningse psychologen Janneke Joly en Diederik Stapel.

Tien snoepjes
De onderzoekers gaven kleuters tien snoepjes en een kleurplaat. De helft van de kinderen kreeg een kleurplaat van een kabouter, de andere helft een kleurplaat waarop Sinterklaas stond afgebeeld. De kleuters werd vervolgens gevraagd of ze hun tien snoepjes wilden delen met kinderen in andere klassen. De kleuters met een Sinterklaaskleurplaat gaven meer snoep weg dan de kleuters die de kabouterkleurplaat hadden gekregen.

Verrassend
Onderzoekster Janneke Joly was verrast dat de zwakke impuls al duidelijk effect had. "Ze hoefden de kleurplaat niet eens in te kleuren. Alleen het bekijken van de staf, de mijter en het boek van Sinterklaas blijkt al voldoende om bij kleuters de norm om eerlijk te delen op te roepen." Waarmee aangetoond is dat een aloud symbool als Sinterklaas nog altijd een morele invloed heeft op kinderen van vandaag die al gauw de stempels 'verwend' en 'egocentrisch' krijgen opgekleefd. (novum)

01/01/08 00u01
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Alles over

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |