-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Koorts is ongevaarlijk

Koorts is niet gevaarlijk, het is enkel een indicatie dat je een ziekte of infectie hebt. Dat vertelt professor Daniël Knockaert aan Bodytalk.

Wat is koorts?
Niet elke temperatuur boven 37°C is koorts. Je lichaamstemperatuur schommelt tijdens de dag. 's Ochtends vroeg, ongeveer van 4 tot 6 uur, is je temperatuur het laagst. Van ongeveer 16 tot 19 uur is die het hoogst. De lichaamstemperatuur verschilt van persoon tot persoon, het verschil ligt tussen 0,5 en 0,7 graden, maar blijft individueel wel redelijk constant. Als je ziek bent of je hebt een letsel, kan je lichaamstemperatuur wel tot 1,5 graden stijgen. De kritieke grens ligt op 42°C, maar zelfs dat kan een mens ongeveer 8 uur zonder schade aan.

Thermostaat
Daniël Knockaert zegt dat koorts niet schadelijk is en je het niet moet onderdrukken. Het is een verdedigingsmechanisme van ons lichaam tegen infecties en helpt ons zelfs te genezen. Hij beweert dat koorts meer voor- dan nadelen heeft, zonder zou de mens zelfs uitgestorven zijn.

Voordelen
Koorts versnelt zelfs de genezing. Want dan treedt je immuunsysteem namelijk in actie. Dat zien we vooral bij de witte bloedcellen, die verplaatsen zich dan sneller, vermenigvuldigen zich en vernietigen ziektekiemen. Doordat je lichaamstemperatuur hoger is, worden de ziektekiemen minder actief en planten ze zich minder voort.

Nadelen
Maar koorts heeft ook nadelen. Het is bijvoorbeeld erg energierovend, maar je lichaam zorgt er wel voor dat het nooit uit de hand loopt. Je kunt het mechanisme vergelijken met een thermostaat. Eens die is ingesteld, houdt die de hoge temperatuur aan. Als je dus ziek bent, stijgt je temperatuur tot een bepaalde hoogte, maar daarna blijft die stabiel. Als iemand met een ernstige infectie sterft, kan koorts hier nooit de oorzaak van zijn, wel de infectie. Door koorts te onderdrukken, behandel je de werkelijke oorzaak van het probleem niet.

Er zijn natuurlijk wel enkele uitzonderingen. Zwangere vrouwen of mensen met een zwakke gezondheid moeten opletten en hun koorts laten behandelen. (ep)

22/10/08 17u45
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Hoe vruchtbaar ben jij? Welk type moeder ben jij? Hoe positief voed jij op? Wat voor band heb jij met je huisdier? Hoe vrij laat jij je kind? Hoe sterk voel jij je betrokken bij de school van je kind? Wat is jouw visie op het schoolsysteem? Hoe emotioneel beschikbaar ben jij voor je kind?
| 1 |