-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel
Goed Gevoel
Goed Gevoel

Is een organische tomaat gezonder?

De meerwaarde van organische voedingswaren staat op vlak van milieuvriendelijkheid buiten kijf, maar wat het kan betekenen voor onze gezondheid blijft ter discussie. Terwijl de Amerikaanse waakhond FSA (Food Standards Agency) stelt dat er geen verschillen zijn met conventionele teelt op vlak van voedingswaarde, stellen onderzoekers dat organisch wel degelijk gezonder is.

Als het op tomaten aankomt, lijkt organisch de betere optie te zijn. Uit een nieuw onderzoek aan de universiteit van Barcelona blijkt dat de pesticidenvrije variant veel meer ziektebestrijdende chemicaliën bevat en je dus best voordelen kan halen uit het kopen ervan.

Polyfenolen
Deze stoffen in tomaten (en heel wat andere groenten en fruit) worden polyfenolen genoemd. Ze zouden een positieve werking hebben op onze gezondheid omdat ze ontstekingsremmend werken en het risico op kanker verlagen. Bovendien beschermen ze de lichaamscellen tegen vrije radicalen en werken ze cholesterolverlagend. Eerder onderzoek toonde ook aan dat polyfenolen chronische aandoeningen als artrose helpen vermijden en tot slot ook goed zijn voor ons hart.

Verklaring
"In de organische teelt wordt geen gebruik gemaakt van stikstofhoudende meststoffen. Hierdoor zijn de planten aangewezen hun eigen afweermechanisme in te zetten, wat de hoeveelheid antioxidanten in de hand werkt", verklaart leidinggevend onderzoekster Anna Vallverdú Queralt. Andere experten zijn opgetogen over deze resultaten en stellen dat het onderzoek aansluit bij ander bewijsmateriaal rond de heilzame stoffen in organische voeding.

(Door: Lynn Formesyn)
05/07/12 14u45
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Wat is de slaagkans van je dieet? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ?
| 1 |