-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Het Bloedgroepdieet: Wetenschap of waanzin

In tegenstelling tot veel andere dieetrages, waar maar een heel beperkt aantal voedingsmiddelen of combinaties geschikt zijn, lijkt het bloedgroepdieet vrij gevarieerd en makkelijk toe te passen. Toch zitten er wel wat addertjes onder het gras. Zo kan bijvoorbeeld alleen bloedgroep AB vrij goed tarwe verdragen, voor alle andere bloedgroepen is deze graansoort te mijden. Niet zo eenvoudig, als je weet dat in onze westerse voeding tarwe alomtegenwoordig is! En waar haal je je energie bij het koolhydraatarme dieet van de O-groep? Koolhydraten zijn immers onmisbaar voor al wie een actief leven leidt.

Voedingsdeskundigen stellen zich dan ook de nodige vragen bij de wetenschappelijke basis van deze nieuwe voedingsleer. Patrick Mullie , voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Diëtisten, vat het zo samen:
'De hele theorie grijpt terug naar de levens- en voedingswijze van onze verste voorvaderen. Maar zeg nu eerlijk: wat weten wij over het dieet van de oermens, laat staan over zijn bloedgroep? Je zou evengoed een dieet kunnen bedenken op basis van een andere genetische factor. Kleur van de ogen, kleur van het haar: je zegt het maar. De trend komt niet toevallig uit Amerika overgewaaid, waar ze eerder al de 'rauweters' hadden, mensen die het zogenaamde 'paleolithisch dieet' volgden. Eigenaardig toch, als je weet dat de levensverwachting in de oertijd niet hoger dan dertig jaar moet hebben gelegen. Die mensen aten wat ze te pakken kregen, en dat was volgens mij overigens meer vet dan vlees. Wie toch consequent voor die primitieve levenswijze wil kiezen, die moet zijn konijn ook niet in de supermarkt gaan halen, vind ik. Die moet ook weer het bos in. Neen, dit bloedgroepdieet is een kwakkel, die meer te maken heeft met mode en marketing dan met wetenschap. Wie zich toch aan het bloedgroepdieet wil wagen, raad ik aan om zich vooral op deze twee richtlijnen te concentreren: minder vet, méér groenten en fruit. Dat is altijd gezond.'

Door Annemie T'Seyen
(Goed Gevoel, januari 2001)

01/01/08 00u01
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Alles over

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Wat is de slaagkans van je dieet? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ?
| 1 |