-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel
Goed Gevoel

Alcohol en koffie opgeven even efficiënt als IVF

Vrouwen die proberen zwanger te raken, hebben evenveel baat bij het opgeven van alcohol en cafeïne als bij het starten van een IVF-procedure. Dat is de vrij revolutionaire stelling van voedingsspecialiste Emma Derbyshire.

Een op drie
Volgens Derbushire raakt 32 procent van de vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen zwanger na het opgeven van koffie en alcohol. Bij een IVF-behandeling is het slaagpercentagen 33 procent.

De helft
"Wie een tot vijf alcoholische drankjes per week drinkt heeft nog 60 procent kans om bevrucht te raken. Wie er meer dan tien drinkt, heeft nog maar 30 procent kans."

Kopje koffie
Voor koffie of echte thee is de limiet drie kopjes per dag. Eerder onderzoek toonde aan dat cafeïne het ongeboren kind kan beschadigen omdat het gemakkelijk wordt doorgegeven aan de foetus. Deze kan de stof echter nog niet afbreken.

Roken
Roken vertraagt de conceptie dan weer met (gemiddeld) twee maand, wat 'stoppen met roken' ook op het lijstje plaatst van vrouwen die zwanger willen worden. "Stoppen met roken is voor de beruchting even belangrijk als gezond eten", zegt dokter Derbyshire, verbonden aan de Manchester Metropolitan University.

Ze geeft koppels dan ook de raad eerst de ongewone levensstijl te laten vallen voor ze naar een vruchtbaarheidskliniek stappen. (edp)

06/08/09 16u49
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer