-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Dokters raden invriezen eicellen af

Twee Britse verenigingen slaan de handen in elkaar om vrouwen duidelijk te maken dat het invriezen van eicellen gelijk staat aan 'gokken met je leven'. De dokters richten zich daarbij op vrouwen die kinderen uitstellen 'omwille van sociale redenen', zoals carrière. Zieke vrouwen, die bijvoorbeeld een zware chemotherapie moeten ondergaan en daardoor onvruchtbaar worden, zijn geen onderdeel van de campagne.

Droom
"Het idee dat rond bevroren eicellen hangt, is dat deze vrouwen de kinderen tien tot 15 jaar kunnen uitstellen, ze dan laten bevruchten met sperma en daar is de baby. Mooie droom, maar zo werkt het niet echt," waarschuwt professor Bill Ledger, verbonden aan Sheffield University.

Klein succes
"Slechts zes procent van de bevruchte ontdooide eicellen wordt uiteindelijk een baby. Daarom raden wij gezonde vrouwen af kinderen uit te stellen enkel en alleen om sociale redenen. Eicellen invriezen omdat dat beter uitkomt in jouw leven is een slecht idee: hun bevroren eicellen zouden hen ook in de steek kunnen laten. Een onverantwoord grote gok dus," besluit Ledger. "De enige juiste boodschap is dat gezonde vrouwen kinderen krijgen voor ze 35 zijn."

Gezondheid
Een tweede reden tot bezorgdheid is de uiteindelijke gezondheid van de baby's. "Baby's uit bevroren eicellen hebben een goede kans om minder gezond te zijn dan baby's afkomstig uit zogenaamde verse eicellen." Bovendien brengt elke ingreep risico's met zich mee. Ledger ziet geen redden om operaties toe te laten op gezonde mensen. (edp)

02/02/09 14u54
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer