-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Last van kantoorkwaaltjes? Deze planten helpen!

Droge huid, irriterende lenzen of last van je keel, stuk voor stuk zijn het typische kantoorklachten. Door je bureau op te fleuren met enkele planten kan je deze problemen makkelijk aanpakken. Wij zochten uit welke groene vrienden ideale bureaumaatjes zijn!

We staan er soms niet bij stil, maar de luchtkwaliteit binnen is vaak erbarmelijker dan buiten. Computers, printers, kopieerapparaten, textiel, verf en schoonmaakmiddelen geven allemaal schadelijke stoffen af. Een plantje op je bureau kan helpen om deze stoffen als benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen en koolstofdioxide af te breken.

Schadelijke kantoorstoffen
De ruimte eens goed verluchten is ideaal om al die schadelijke stoffen weg te krijgen, maar in veel bedrijven gaat dit niet. De ramen mogen niet open of je moet rekening houden met collega's die snel kou lijden. Kies daarom voor de juiste kamerplanten die schadelijke stoffen uit de lucht halen.

Deze plant helpt: Plaats een cactus naast je computer. Cactussen - en vooral de zuilcactus - vangen elektromagnetische golven op.

Droge lucht
Kantoorruimtes hebben vaak een te droge en warme lucht door verwarming en airco, waardoor we vaker last hebben van kuchjes en verkoudheden. Een kantoorplant kan de luchtvochtigheid binnen de ruimte op peil houden en zorgt voor zuivere lucht wanneer de ramen niet open mogen.

Deze plant helpt: De chamaedorea (palmsoort) is heel gemakkelijk in onderhoud en brengt veel vocht in de atmosfeer door zijn verdamping.

Rokersruimte?
Ook rokerige ruimtes hebben baat bij een plant.

Deze plant helpt: De sanseveria of vrouwentong is weer helemaal terug én een ideale plant om tabaksrook uit de lucht te zuiveren.

Weg met irritant geluid
Een irritante collega op het werk kan je verstoppen achter een kamerplant, maar nog leuker is het feit dat je ook het geluid kan reduceren. Zet enkele kamerplanten tegen de muur of in een hoek en je kan tot vijf decibel aan geluid verminderen. Vooral hoge tonen zoals rinkelende telefoons worden zo gedempt.

Deze plant helpt: De treurvijg en drakenbloedboom zijn ideale geluidsdempers en ogen mooi in de ruimte.


Welke plant past bij mij?

Geen groene vingers? Geen paniek, veel kamerplanten kunnen wel tegen een stootje.

Het nonchalante type
Regelmaat is niet je sterkste kant. Je plant dagelijks water geven? Dat loopt weleens mis bij jou. De ene week krijgt je plant drie keer water, dan moet hij plots een week wachten op een druppeltje.

Jouw ideale plant: Jouw ideale plant is een stevige bladplant die zelf ook geen belang hecht aan regelmaat, zolang hij maar voldoende licht krijgt. Kies voor een arecapalm, ficus, graslelie, krulvaren of klimop.

Het avontuurlijke type
Jij houdt van avontuur en reizen. Planten in huis vind je leuk, maar je bent vaak op reis waardoor ze alleen achterblijven.

Jouw ideale plant: Kies voor planten die amper verzorging nodig hebben, zoals vetplanten. Deze kunnen weken zonder water en dankzij hun dikke schild kunnen ze tegen een stootje. Een aloë vera, kerstcactus en sanseveria passen prima bij jouw levensstijl.

Het verzorgende type
Jij doet alles voor je plant. Dagelijks check je of hij voldoende water heeft, je zet hem op de juiste plaats en bij het binnenkomen roep je vrolijk 'Dag mooie bloem'.

Jouw ideale plant: Voor al die verzorging verdien je wel een bloempje. Planten als een azalea, orchidee en chrysant hebben het bij jou naar hun zin.


Vijf bureaumaatjes met een extra
De NASA onderzocht 50 planten naar hun eigenschappen bij verdamping, zuiveren van de lucht en gebruiksgemak. Dit zijn onze favorieten.

Door Kathleen Vervoort
Goed Gevoel, november 2011

Rhapis
Verwijderen van gassen: 7/10
Onderhoudsvriendelijk: 9/10
Verdamping: 8/10
Zaaibegonia
Verwijderen van gassen: 4/10
Onderhoudsvriendelijk: 6/10
Verdamping: 7/10
Dendrobium
Verwijderen van gassen: 7/10
Onderhoudsvriendelijk: 4/10
Verdamping: 5/10
Krulvaren
Verwijderen van gassen: 8/10
Onderhoudsvriendelijk: 4/10
Verdamping: 9/10
Rubberplant
Verwijderen van gassen: 9/10
Onderhoudsvriendelijk: 9/10
Verdamping: 7/10
24/11/11 16u45
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Alles over