-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Het mysterie van tweelingen is weer (een beetje) ontrafeld

© thinkstock.

We weten al langer dat het krijgen van een tweeling erfelijk kan zijn, maar nu zijn Nederlandse wetenschappers er ook in geslaagd twee specifieke genen te identificeren die hier verantwoordelijk voor zijn. Dat ontdekte een team genetici van de Vrije Universiteit Amsterdam na lang zoeken, onder leiding van biologisch psychologe Dorret Boomsma.

Wetenschappers kwamen er al achter dat het krijgen van tweelingen erfelijk kan zijn. Vooral vrouwen waarbij veel twee-eiige tweelingen voorkomen in de familie, vergroten hun kans op het krijgen van een dubbele verrassing bij de eerste echografie. Daarnaast komen tweelingen vaker voor bij bepaalde bevolkingsgroepen, zoals de Yoruba in West-Afrika, en veel minder vaak in bijvoorbeeld Aziatische kringen. Dat er dus genen in het spel zijn was al langer duidelijk, maar de onderliggende genetica is erg ingewikkeld. Nederlandse wetenschappers zijn er nu in geslaagd om een deeltje van die puzzel op te lossen.

Tot 29% grotere kans

De wetenschappers ontdekten twee genvarianten, die vaker voorkomen bij vrouwen die een tweeling op de wereld hebben gezet. Het eerste gen, FSHB, stimuleert het vrijkomen van een hormoon dat het rijpen van eicellen bevordert. Daardoor heeft een vrouw 18% meer kans op een twee-eiige tweeling. Het tweede gen, SMAD3, beïnvloedt de gevoeligheid van de eierstokken voor bepaalde hormonen. Dit gen verhoogt de kans op een twee-eiige tweeling met 9%. Een vrouw die beide varianten heeft, heeft een 29 procent hogere kans, schrijven de genetici.

Een klein stukje van de puzzel

Om deze genen op te sporen keken Boomsma en haar team naar genomen van 1.980 vrouwen die spontaan bevielen van twee-eiige tweelingen, en vergeleken de gegevens met de genen van 12.953 vrouwen die slechts één kind kregen. De ontdekking is een belangrijke stap voor de genetica, al zijn we er nog lang niet. Alles samen genomen verhogen deze genen de kans op het krijgen van een tweeling met 29%, wat suggereert dat er mogelijk nog veel meer genen in het spel zijn, aldus Boomsma.

(Door: Nina Dillen)
 
Een vrouw met beide genvarianten, heeft een 29% hogere kans op het krijgen van een tweeling
psychologisch biologe Dorret Boomsma
04/05/16 10u55
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer