-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Waarschuwing op sigaretten schrikt rokers niet af

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat angstaanjagende voorlichting, zoals de waarschuwingen en beelden op sigarettenpakjes, ook effectief werkt. Omdat de waarschuwingen ook averechts kunnen werken, raden onderzoekers aan te stoppen met die vorm van voorlichting.

Vorsers Gjalt-Jorn Peters, Rob Ruiter en Gerjo Kok van de Universiteit Maastricht, die hun bevindingen in het vakblad Health Psychology Review publiceerden. De onderzoekers melden dat angstaanjagende voorlichting alleen werkt als mensen ervan overtuigd zijn dat ze het gevaar kunnen verminderen, dat ze hun gedrag kunnen veranderen. "Rokers zijn vaak niet overtuigd dat ze kunnen stoppen met roken. In dat geval hebben de angstaanjagende waarschuwingen geen effect, of zelfs het omgekeerde effect: mensen gaan juist meer roken", besluiten ze.

Weinig studies
De vorsers combineerden de uitkomsten van alle studies over de effectiviteit van angstaanjagende voorlichting. Volgens hun analyse is er geen bewijs dat mensen hun gedrag veranderen door die voorlichting. "Wat we schokkend vonden, is dat bleek dat er maar zes studies zijn die de betreffende theorie op een degelijke manier onderzochten", luidt het.

"Als je het bewijs dat er wel is, samenvoegt, blijkt dat angstaanjagende voorlichting in het beste geval maar een klein effect heeft, en in het ergste geval misschien zelfs averechts werkt", voegen ze eraan toe. De methode dankt haar populariteit aan de aantrekkingskracht van het communiceren over de negatieve gevolgen van een bepaald gedrag. Gezien het risico op een averechts effect en het gebrek aan bewijs voor de effectiviteit, raden de onderzoekers echter aan daarmee te stoppen.

(Bewerkt door: Ellen Provoost)
13/08/12 14u55
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer