-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Deze 'anorexiatruc' helpt gewone diëters

© Thinkstock.

eten en diëten Het is een anorexiatruc die zo oud is als de straat: voeding in kleine stukjes snijden en meer niet dan wel op eten. Maar ook voor wie wel graag eet en liever wat kilo's afvalt, is het een goede truc: je eet vanzelf minder, ook al gaat het om hetzelfde aantal calorieën.

Dat was het resultaat van een kleinschalig Amerikaans experiment bij 300 universiteitsstudenten. De vrijwilligers kregen een bagel in één stuk of een bagel in vier stukken. 20 minuten later kregen ze nog een maaltijd voorgeschoteld en konden ze zoveel eten als ze wilden.

Interessant genoeg aten de studenten die vier stukjes bagel kregen minder: zowel van de bagel als van de tweede maaltijd.

De onderzoekers hebben er het raden naar waarom het werkt zoals het werkt. Eén theorie is dat de kleinere stukjes 'meer' lijken dan een geheel, optische illusie dus.

Een andere theorie zou zijn dat kleinere stukjes voeding trager wordt opgegeten, waardoor het lichaam beter aanvoelt wanneer het genoeg heeft. De laatste theorie werd al eens aangetoond bij ratten.

"Het is duidelijk dat calorierijke voeding opdelen in kleine stukjes in het voordeel van diëters kan spelen: ze eten minder en zijn toch voldaan", besluit onderzoekster Devina Wahera van Arizona State University.

(Door: Elke De Pourcq)
10/07/12 11u43
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Alles over