-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel
Goed Gevoel
Goed Gevoel

'Hoe kan ik lekker en vezelarm koken?'

Mijn man heeft darmkanker en wordt binnenkort geopereerd. Er is me al gezegd dat hij daarna vezelarm zal moeten eten, maar ik vraag me af wat dat precies inhoudt.

Diëtist Pieter de Smet: 'De meeste mensen eten te weinig vezels en doen er goed aan hun vezelinname wat op te drijven door bijvoorbeeld meer groenten en fruit te eten. Voor mensen met darmkanker geldt echter het omgekeerde: minder vezels eten is voor hen zinvol om een vlottere vertering mogelijk te maken. Algemeen advies geven is in deze materie niet zo eenvoudig: de vertering en de gevoeligheid van de darmen voor bepaalde voedingsmiddelen kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon. Een individueel dieetplan en een persoonlijke opvolging zijn dan ook aan te raden, en ze zullen ook de 'therapietrouw' verhogen. Bovendien moet zo'n advies niet beperkt blijven tot het al dan niet eten van voedingsvezels alleen: ook de verteerbaarheid van het volledige voedingspakket speelt een belangrijke rol. In elk geval is het belangrijk dat je voeding goed verteerbaar is, zodat je vervelende buikklachten voorkomt. Gebruik daarom best zachte voedingsmiddelen zonder harde delen zoals pitten, zaden, harde korsten, vellen enzovoort. Ook zwaar verteerbare vruchten en groenten kan je beter mijden. Wat je beter of slechter verteert, is ook weer erg individueel, maar algemeen zijn bijvoorbeeld alle kolen lastig verteerbaar en is ook rauwkost geen aanrader. Je kan wél gekookte groenten verwerken in een lekkere koude bereiding, zoals bijvoorbeeld een slaatje van prinsessenboontjes met een yoghurtdressing, koude pasta en hamblokjes of een lauwwarm taartje van verse kaas met tomaat (zonder schil en pitjes) en honing...'

'Heel wat darmpatiënten kunnen moeilijk scherpe en prikkelende voedingsmiddelen verteren of verdragen, zoals specerijen en scherpe kruiden, koffie en frisdranken.
Het best kan je samen met een diëtist een assortiment opstellen van voedingsmiddelen die je man goed verteert. De diëtist kan je dan leren om met deze lijst creatief te werk te gaan en kan je tips geven om traditionele recepten aan jouw situatie aan te passen. Zo kan je toch elke dag een aantrekkelijk en lekker menu op tafel brengen.'

Door Annemie T'Seyen
(Goed Gevoel, augustus 2004)

01/01/08 00u01
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 

Alles over