-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Koorts is ... gezond voor je immuunsysteem!

Een nieuw onderzoek uitgevoerd aan het Roswell Park Cancer Institute onderbouwt verder de gedachte dat een hogere lichaamstemperatuur een boost geeft aan onze weerstand en we zo sneller en effectiever vechten tegen geïnfecteerde cellen.

John Wherry, editor van het 'Journal of Leukocyte Biology' verklaart: "Koorts hebben mag misschien oncomfortabel zijn, het draagt echter wezenlijk bij tot een effectief immuunsysteem en de manier waarop het reageert op infecties. Niet alleen dit onderzoek, maar ook heel wat andere studies ondersteunen deze stelling. Vroeger dachten artsen en wetenschappers dat koorts enkel het vermenigvuldigen van gevaarlijke microben belemmerde, maar dit nieuw onderzoek suggereert dat het immuunsysteem zelfs tijdelijk functioneel verhoogd wordt wanneer onze temperaturen stijgen door koorts."

Killer T-cel
Het geheim zit in een type witte bloedcel, namelijk de lymfocyt CD8+, ook wel 'Killer T-cel' of cytotoxische T-cel genoemd. Deze cellen maken infecties onschadelijk en zouden zelfs tumorcellen kunnen vernietigen. Voor het onderzoek gingen ze aan de slag met muizen. Ze injecteerden de beestjes met een antigen en zagen hoe de CD8+ T-cellen reageerden. Vervolgens gingen ze bij de helft van de proefdieren de temperatuur verhogen met 2 graden en bij deze dieren steeg parallel ook het aantal 'Killer T-cellen'.

Koorts
De temperatuurstijging in de lichamen van de muizen simuleerde aldus een koorstaanval die ervoor zorgde dat de koorstige muizen sneller en effectiever waren in de stijd tegen het antigen. Uiteraard wil dit niet zeggen dat we de gevaren van koorts zomaar mogen vergeten. Maar bij kleine temperatuurschommelingen zouden we beter twee keer nadenken vooraleer we een koorstremmer nemen.

Tot ongeveer 38,8 graden kan je koorts perfect vanzelf laten overgaan, zo luidt het advies. Eens de temperatuurschommelingen echter boven deze grens gaan, is het noodzakelijk in te grijpen. Hoge koorts is namelijk toxisch voor de hersencellen en kan leiden tot uitdroging, epileptische aanvallen, verhoogde hartslag, ... Zeker bij kinderen is het goed geen risico's te nemen en de koorts gewoon te behandelen. (lf)

08/11/11 13u20
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |