-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Energiedipje? Grijp niet naar zoet, eet een ei!

Niet alleen als ontbijt kunnen eieren wonderen doen voor je energiepeil. Onderzoek toont aan dat de proteïne in eiwit helpt om je alert en wakker te voelen. De raad is dan ook dat we beter een gekookt eitje meenemen voor het vermoeide dipje na de middag dan te gaan voor de 'sugar rush'.

Al in de jaren '60 werden reclamecampagnes gewijd aan het ei, met de slogan: 'Go to work on an egg - and be your best all day!'. Wetenschappers beamen nu deze goede raad. De proteïnen zouden veel effectiever zijn dan de koolhydraten die we halen uit chocolade, koekjes of andere zoetigheden waar we vaak naar grijpen voor een snelle ergergieboost.

Onderzoek
Aan de universiteit van Cambridge gingen onderzoekers na hoe voedingsstoffen inwerken op hersencellen om ons wakker te houden, maar ook om calorieën te verbranden.

Een mengsel, gelijkend op de proteïnen in eiwit activeren deze cellen en stimuleren de vrijmaking van de stof orexine, ook wel hypocretine genoemd, die een rol speelt in ons slaap-waak ritme. Ze vonden zelfs dat suiker de ontwikkeling van deze stof afremt.

Een van de onderzoekers, Dr. Denis Burdakov is enthousiast over deze bevindingen: "Wat fantastisch is, is dat we een rationele weg hebben om in te tappen op specifieke hersencellen en deze actiever te maken door te beslissen wat we eten."

Ei
Als je dus kan kiezen tussen een toast met zoete confituur of eentje met enkel en alleen eiwit, kies dan voor het laatste. Hoewel het aantal calorieën misschien hetzelfde is, zullen de proteïnen je lichaam stimuleren meer te verbranden van wat je opneemt.

De fabel dat eieren ongezond zouden zijn voor onze cholesterol en dus ook voor ons hart, werd in eerder wetenschappelijk onderzoek al ontkracht. Eieren zouden dan ook slechts een minimaal effect hebben op het verhogen van de kans op hartaandoeningen. (lf)17/11/11 09u50
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Alles over

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |