-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Voorkom Alzheimer door... het huishouden te runnen

Actief blijven kan het risico op de ziekte Alzheimer beperken, zelfs bij mensen ouder dan 80 jaar.

Onderzoekers vroegen 716 mensen van gemiddeld 82 jaar een toestel te dragen dat hun dagdagelijkse activiteiten registreerde. Ook legden de deelnemers cognitieve tests af die naar hun geheugen peilde. Na drie jaar ontwikkelden 71 van de vrijwilliger de ziekte van Alzheimer. De minst actieve personen hadden twee keer meer kans om de ziekte te ontwikkelen dan wie het actiefst waren.

Professor Aron Buchman: "Alle lichamelijke activiteiten, zelfs koken, afwassen en poetsen, worden geassocieerd met een lager risico op deze ziekte. Dit bewijst dat je niet per se intensief hoeft te sporten om mentaal gezond te blijven. Zelfs door lichtje taakjes te verrichten kun je Alzheimer voorkomen.

Andere maatregelen
Professor Anne Corbett: "We weten al langer dat regelmatig bewegen je risico op het ontwikkelen van dementie met 45 procent beperkt. Een derde van de mensen ouder dan 65 sterft aan dementie, maar nu blijkt dat je eenvoudige stappen kan nemen om je kans te verkleinen, ook is het belangrijk om geen overgewicht te hebben en te stoppen met roken. Een mediterraan dieet rijk aan antioxidanten, vette vis en zelfs af en toe een glas rode wijn kan wonderen verrichten voor je mentale gezondheid."

(Door: Ellen Provoost)
19/04/12 12u29
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |