-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Stadsmensen bewegen meer dan plattelandsbewoners

© Thinkstock.

Wie in de stad woont, beweegt per dag gemiddeld een kwartier langer dan plattelandsbewoners. Dat lijkt in strijd met het beeld van het platteland als bewegingsvriendelijke omgeving, maar is eigenlijk ook logisch. In de stad is het namelijk veel moeilijker om je te verplaatsen met de auto, dus wandelt en fietst men daar meer.

Het platteland wordt door de meeste mensen beschouwd als een 'bewegingsvriendelijke' omgeving. Op het platteland is het rustig, is er weinig verkeer en veel groen, waardoor het er aangenaam is om te wandelen of te fietsen. Het doctoraatsonderzoek van Delfien Van Dyck van de Universiteit Gent toont echter aan dat dit niet betekent dat de mensen die er wonen, ook daadwerkelijk meer bewegen.

Functionele verplaatsingen
Integendeel zelfs, want volwassenen die in de stad wonen bewegen per dag 15 minuten meer dan plattelandsbewoners. De belangrijkste verklaring hiervoor is dat mensen die in de stad wonen zich vaker te voet of met de fiets verplaatsen om ergens heen te gaan. Het gaat dus vooral om functionele verplaatsingen.

Daarnaast is het ook zo dat stadsmensen meer blijken te wandelen in hun vrije tijd. Wandelen in de stad blijkt dus minstens even aantrekkelijk te zijn als wandelen op het platteland. Qua sporten bleek er dan weer geen verschil te zijn: plattelandsbewoners gingen even vaak naar de fitness of sportclub als stadsmensen.

Gevaarlijk?
Volgens Van Dyck beïnvloeden vooral de specifieke kenmerken van een stadscentrum de hoeveelheid dagelijkse beweging. Denk maar aan de hoge bevolkingsdichtheid, de aanwezigheid van winkels en openbare diensten binnen wandel- of fietsafstand en vlotte verbindingswegen tussen deze bestemmingen.

Dat het in de stad drukker en soms gevaarlijk is om te fietsen of te wandelen en dat er weinig groen aanwezig is in het stadscentrum, bleken niet zo belangrijk te zijn.

Het Gentse doctoraatsonderzoek is een bevestiging voor eerdere onderzoeken in de Verenigde Staten en Australië. Ook daar werd aangetoond dat het leven in de stad volwassenen aanzet om meer te bewegen.

(Bewerkt door: Lien Buyck)
14/05/12 14u21
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |