-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Risico op ziekten door muggen in België groeit

© thinkstock.

Het risico dat muggen in België besmettelijke ziekten overdragen is klein, maar het groeit wel, zegt onderzoekster Veerle Versteirt. Versteirt krijgt voor haar werk een doctoraat aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Universiteit Antwerpen.

Versteirt en haar collega's maakten voor het eerst een grondige inventaris van de muggen in België. In totaal vonden ze in ons land 24 verschillende muggensoorten, waarvan de klassieke huismug het vaakst voorkomt.

Globalisatie
Toch is de invloed van de globalisatie voelbaar, zegt de onderzoekster. Dankzij toerisme, transport en wereldhandel krijgen uitheemse soorten hier poot aan de grond. Zo'n 'nieuwe Belg is Aedes koreicus, een soort die nog nooit buiten het normale verspreidingsgebied in Azië was gevonden.

Er dook nog een tweede exoot op, de Aedes japonicus japonicus. Beide soorten zijn waarschijnlijk meegekomen met handelswaar. "Allebei kunnen ze virussen overdragen die ziekten zoals dengue, gele koorts, West-Nijlziekte en Chikungunya veroorzaken."

Risico
Versteirt en haar collega's ontdekten ook habitats waar muggen aanwezig zijn die het West-Nijlvirus of malaria kunnen overbrengen. "Op zich is dat niet erg", zegt Versteirt. "Om de ziekte effectief over te dragen, moeten ze eerst bloed zuigen bij iemand die de ziekte heeft, en die zijn er voorlopig niet of nauwelijks. Maar hoe meer toeristen een ziekte uit het buitenland meebrengen, hoe meer kans dat die ziekte een keer de 'juiste' mug ontmoet."

Dat risico is nog steeds klein, maar het kan niet meer genegeerd worden, waarschuwt Versteirt dan ook.

04/07/12 11u10
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |