-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Last van gaatjes? Poets je tanden voortaan met zeewier

Microben die je zeewier treft, kunnen een onverwacht wapen zijn in het gevecht tegen tandbederf, beweren wetenschappers.

De onderzoekers bestudeerden het enzym dat in de oceaan leeft bacillus licheniformis. Dit zou door tandplak kunnen gaan en zo moeilijk te bereiken gebieden reinigen. Wanneer bacteriën bedreigd worden, beschermen ze zichzelf namelijk met een biofilm. Dit helpt af te weren tegen aanvallen van buitenaf als poetsen, chemische stoffen of zelfs antibiotica. Maar dit recent ontdekte enzym breekt deze biofilm af en zorgt dat de bacteriën vrijkomen.

Tandpasta
Professor Nicholas Jakubovics zegt dat verzorgingsproducten efficiënter kunnen worden als ze dit enzym bevatten. "Traditionele tandpasta's werken door tandplak waarin bacteriën zitten, weg te schuren, maar dit is niet altijd efficiënt. Dat is waarom mensen die grondig poetsen nog steeds gaatjes kunnen ontwikkelen. Tests in het laboratorium bewijzen dat dit enzym helpt bacteriën te verdrijven, we willen dit verwerken in een tandpasta of een mondspoelmiddel."

Andere doelen
Onderzoeker Burgess: "Het is een schitterend fenomeen. Het enzym kan ook de vorming van tandplak voorkomen. Als we dit kunnen verwerken in een tandpasta zouden we een product kunnen creëren dat tandbederf kan voorkomen. Daarnaast zou het ook helpen om kunstheupen en dergelijke te reinigen."

(Door: Ellen Provoost)
04/07/12 13u55
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |