-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

Waarom meisjes vaker ligamenten scheuren bij het sporten

© Thinkstock.

Sportweetjes Sportende meisjes hebben twee tot tien keer meer kans op een verwonding aan de ligamenten dan jongens, en dubbel zoveel kans op een hersenschudding. In vergelijkbare sporten, zoals basketbal, hockey en voetbal, hebben ze 30 procent meer serieuze blessures aan knieën en enkels dan jongens. Wil dat zeggen dat meisjes niet mogen of moeten sporten? Nee, maar wel dat er iets moet veranderen.

Over het alle sporten bekeken hebben jongens nog altijd twee keer zoveel kans om geblesseerd te geraken dan meisjes omdat ze vaker sporten doen als worstelen en football.

"De huidige sporttrainingen zijn ontwikkeld voor mannelijke lichamen. Niemand heeft rekening gehouden met de fysieke vereisten voor meisjes en vrouwen", zo argumenteren wetenschappers.

Het verschil
Het is geen geheim dat mannen- en vrouwenlichamen verschillen: zo groeien zowel jongens als meisjes tijdens de puberteit, maar het zijn de jongens die ook spieren kweken. De hormonen bij meisjes zorgen er dan weer voor dat het weefsel zachter wordt Dit onevenwicht kan ertoe leiden dat er zich meer verstuikingen en breuken voordien, zeker wat betreft knieën, heupen en bekken.

Gelukkig is er ook goed nieuws: "Dit onevenwicht valt heel gemakkelijk weg te werken met een neuromusculaire training", deelt Tom Hewett mee, hoofd van sportonderzoek aan Ohio State University.

Een studie bij 1.500 meisjes toonde aan dat een opwarming met versterkende -, evenwichts- en leningheidsoefeningen het aantal verwondingen halveert. Overbelasting van de benen daalde met 35 procent, en algemene niet-contact blessures daalden met 44 procent.

Ook meisjes specifiek trainen op springen en neerkomen boekt goede resultaten: het maakt dat ze zowel hoger kunnen springen als sterker worden.

Veel sportleraars in de Verenigde Staten slaan de opwarming echter liever over omdat er al zo weinig tijd overblijft om echt te sporten. Anderen laten de tieners zichzelf warmlopen.

Minder is geen optie
"Meisjes minder laten sporten is echt geen optie: nu al sport maar een op drie. Een derde haalt nauwelijks de minimumbeweging per dag en het andere derde beweegt helemaal niet. Sportende meisjes vertonen nochtans minder risicogedrag: ze actief en blessurevrij houden is dus belangrijk", argumenteert onderzoekster Cynthia LaBella over de Amerikaanse jeugd.

De voordelen van sporten voor meisjes zijn talloos: minder overgewicht, meer zelfvertrouwen, minder alcohol- en drugsmisbruik en minder kans op tienerzwangerschappen. Vier uur sporten per week vermindert de kans op borstkanker met 60 procent.

Daarnaast doen ze het ook beter op school en leren ze vaardigheden die een rol spelen in een succesvol leven, zoals teamwork, het stellen en werken naar een doel, volhouden en probleem oplossend. 80 procent van de vrouwen die aan het hoofd van een bedrijf omschreef zichzelf als 'halve jongen'.

"Ouders moeten zich zeker laten informeren over de risico's maar niet verlammen", zo luidt de conclusie.

(Door: Elke De Pourcq)
10/07/12 13u49
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |