-
Goed Gevoel - Logo
gezondheid/psycho
Goed Gevoel

In 2040 drie keer zoveel vijftigplussers met hiv

© thinkstock.

Mensen die besmet zijn met hiv worden steeds ouder. In Afrika verdrievoudigt het aantal hiv-patiënten die ouder zijn dan vijftig jaar tussen nu en 2040. Bij voortzetting van de huidige omstandigheden zal het aantal 50-pluspatiënten stijgen van 3 miljoen in 2011 naar 9 miljoen in 2040. Dat concluderen onderzoekers van onder meer het Erasmus MC in het wetenschappelijke tijdschrift AIDS.

"Eigenlijk hebben we goed en slecht nieuws", zegt onderzoeker Jan Hontelez van de afdeling Maatschappelijke Gezondheid van het Erasmus MC in Rotterdam. "Hiv is niet langer altijd dodelijk, maar een chronische ziekte geworden. Door medicijnen leven besmette mensen langer en zijn ze minder besmettelijk", luidt het goede nieuws. "Maar de verwachte vergrijzing van mensen met hiv legt een groter beslag op de zorgvoorzieningen", zo omschrijft Hontelez het slechte nieuws.

Van de 34 miljoen mensen die wereldwijd met hiv geïnfecteerd zijn, wonen er 23 miljoen in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. In 2040 zal 28 procent van de besmette mensen ouder zijn dan vijftig jaar, nu is dat 13 procent. "In landen waar de medicijnen het eerste beschikbaar kwamen, verwachten wij ook de grootste vergrijzing van de epidemie. In bijvoorbeeld Kenia en Tanzania zal in 2040 rond de helft van de patiënten ouder zijn dan vijftig jaar", aldus de onderzoeker.

Door die vergrijzing verwachten de onderzoekers dat meer patiënten last gaan krijgen van ouderdomsaandoeningen zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Hiv-patiënten zijn daar sowieso ontvankelijker voor als gevolg van de behandeling.

Vanaf morgen wordt in Washington voor de negentiende keer de International AIDS Conference gehouden. "Een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda is welke behandelingen infectie kunnen voorkomen", aldus Hontelez.

(Bewerkt door: Annelies De Becker)
21/07/12 02u31
mailIcon print | | Meer bookmarks |

Deel jouw mening

met alle Goed Gevoel-lezeressen

 
Happy-Summer

Alles over

Test jezelf! Pagina 1 van 1

Test je zon-IQ Risicotest op type 2 diabetes Welk slaaptype ben jij? Hoe vatbaar ben jij voor een bore-out? Hoe gezond maak jij ruzie? Ben jij klaar om te stoppen met roken? Hoe goed ken jij je lichaam? Loop jij risico op een burn-out? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe groot is jouw kans op een suikerverslaving ? Hoe moe ben jij ? Zo vermijd je een burn-out ! Doe jij genoeg om je gebit gezond te houden? Hoe hypochondrisch ben jij? Hoe goed kun jij loslaten?
| 1 |